Ако ви е омръзнало да приготвяте пълнен шаран за Никулден всяка година, ви предлагаме тази да наложите нова традиция и да изпечете рибата на фурна заедно с няколко сезонни зеленчука. Шаранът е предпочитан от повечето домакинства, тъй като е много питателен и съдържа редица витамини, минерали и антиоксиданти.
Какво ви е необходимо?
7-8 глави лук (кромид)
1-2 моркова
3 с.л. доматено пюре
3 с.л. вода
2 ч.ч. вода
2 с.л. галера
1 ч.ч. олио
1 лимон
Черен пипер (смлян)
Сол
Как да го приготвите?
Почистете шарана и го нарежете на котлети, които после посолите.
В тиган загрейте мазнина и задушете лука, а после прибавете към него и морковите.
Смесете супените лъжици вода с тези доматено пюре и с тях залейте омекналите и задушени лук и моркови, като накрая прибавите и сол и пипер. Гответе около 10 минути на среден огън.
В огнеупорна тава изсипете сместа и я разредете с останалата вода. Подредете котлетите шаран, а върху тях – резанчета лимон. Поръсете рибата с галетата.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути.
Бон апети!