3 рецепти, които смесват вкусовете на топлия сезон в полезна и вкусна комбинация.
Лятото е моментът за експериментиране и тестване на нова храна, затова ви призоваваме да излезете от рамките на познатото и да опитате тези нестандартни рецепти за летни салати.
Салата с кускус и череши
Съставки за 2 порции:
- 1 чаша кускус
- 2 чаши зеленчуков бульон
- 12 череши, разполовени и без костилка
- 70 грама твърдо сирене
- 20 грама орехи
- 1 супена лъжиц. пчелен мед
- 1 шепа нарязана мента
- Сол пипер
Приготвяне:
В тенджера с 1½ чаша врящ зеленчуков бульон изсипете кускуса, свалете от котлона, покрийте и оставете за 5 минути, докато той поеме цялата течност. Нарежете сиренето на квадратчета и печете тиган с незалепващо покритие без олио за няколко минути, докато придобие лек цвят. Извадете и в същия тиган печете орехите с меда и карамелизирайте за 2-3 минути. В купа смесете всички съставки и разделете на 2 порции.
Салата с диня
Съставки за 2 порции:
За салатата:
- 500 грама почистена диня
- 2 чаши рукола
- 15 грама кедрови ядки
- 20 грама пармезан
За дресинга:
- 100 грама почистена диня
- половин чаша рукола
- 20 листа мента
- 20 грама настърган пармезан
- 20 грама кедрови ядки
- 20 грама зехтин
Приготвяне:
Нарежете динята на парчета по ваш избор и разделете съставките на салатата на 2 чинии.
С пасатор или в блендер разбийте всички съставки за соса, за да получите консистенция, подобна на песто. Добавете го към двете салати и сервирайте.
Салата с пъпеш и прошуто
Съставки за 2 порции:
- ½ пъпеш
- ½ краставица
- 100 грама извара
- 2 тънки филийки прошуто
- 20 грама орехи
- Сол и пипер
Изпълнение:
Обелете пъпеша и го нарежете на купчета, а след него и краставицата. Добавете към тях орехите и изварата. В предварително загрята фурна на 210 градуса изпечете прошутото за 5-6 минути, докато се свари и стане хрупкаво. Сервирайте и гарнирайте с прошуто и добавете сол или черен пипер по желание.