Кулинарен уикенд: Севиче със скариди по два начина

Потопете се в морските вкусове в края на лятото

Екзотични, но лесни за приготвяне рецепти за завършек на седмицата.

Преди лятото изцяло да е приключило, да си откраднем още малко морско и екзотично настроение със севиче – студена салата, вдъхновена от кухнята на Мексико.

Предлагаме ви два варианта, с които да се насладите на рецептата, като единият е за тези от вас, които обичат да експериментират със смели вкусове.

Традиционно мексиканско севиче с авокадо

Кулинарен уикенд: Севиче със скариди по два начина

Ще ви трябват:

20-24 скариди, предварително почистени (около половин килограм)

1 чаша домати, нарязан на ситни кубчета

1 чаша краставица, нарязана на ситни кубчета

1 чаша авокадо, нарязан на ситни кубчета

1/2 чаша сок от лимон

1/4 чаша сок от портокал

2 супени лъжици сок от лайм

1/2 червен лук, нарязан на ситно

2 супени лъжици зехтин

1 лютива чушка халапеньо, нарязана на ситно (по желание със семки или без)

половин чаша кориандър

сол на вкус

Приготвяне:

Сварете скаридите в голяма тенджера, като ги добавите да се готвят към вече завряла вода за около 2 минути и докато си променят цвета. Веднага след това ги махнете от водата, за да не се преварят. Когато изстинат, ги нарежете на малки парченца, а след това ги мариновайте за десет минути със сока на цитрусите, зехтина и солта. Смесете маринованите скариди със зеленчуците и оставете да поемат ароматите си заедно. Точно преди сервиране добавете авокадото и кориандъра.

Цитрусово севиче

Кулинарен уикенд: Севиче със скариди по два начина

Ще ви трябват: 

Половин килограм пресни скариди

12 лайма

1 глава червен лук

1-2 портокала

1-2 червени чушки

1 супена лъжица зехтин

връзка магданоз

сол и пипер

Приготвяне:

Традиционно в тази рецепта скаридите не преминават термична обработка, а сокът на цитрусите ги готви. Следвайте рецептата по този начин само ако сте сигурни, че скаридите са качествени и пресни. Ако не, можете да ги сготвите и мариновате по подобен начин като този от предишната рецепта.

Ако искате да експериментирате пък, изстискайте сока на 12-те лайма, почистете скаридите и ги оставете да се мариноват за поне 30 минути в хладилник. Ако скаридите са по-големи на размер, можете да ги оставите и за по-дълго.

Междувременно нарежете на ситно лука и магданоза и ги смесете със зехтина, сол и пипер. След това почистете портокала и го нарежете на малки парчета, същото направете и с червената чушка. Когато скаридите са готови, подправете ги с още сол и пипер и ги смесете с всички останали съставки. Мариновайте още 10 минути на стайна температура и сервирайте.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ

Зелена салата с прошуто и пъпеш
Лесни рецепти02 СЕПТЕМВРИ 2022

Зелена салата с прошуто и пъпеш

Прохладната салата с пъпеш и прошуто е най-добрата идея, особено ако държим да бъдем във форма.

Чийзкейк със солен карамел
Лесни рецепти26 АВГУСТ 2022

Чийзкейк със солен карамел

В този съботен ден си мечтаем за вкусен чийзкейк със солен карамел. Време е да се подсладим, все пак съботата е ден за глезотийки.

Салатата, с която Адел отслабна
Лесни рецепти25 МАРТ 2022

Салатата, с която Адел отслабна

Лесна за приготвяне салата, която е готова за минути