Предлагаме алтернатива на един от кралете на зимните салати.
В тази рецепта смесваме печено червено цвекло, козе сирене и ядки – съставки, които толкова добре се подчертават, че се появяват заедно в много различни варианти.
Днес ви представяме една примерна рецепта, но се чувствайте свободни да я променяте по различни начини. Заменете основния зелен зеленчук – опитайте комбинация от спанак и рукола или пък зелена салата и айсберг; вместо шамфъстък добавете орехи или тиквени семки и дайте свой подпис на рецептата.
За 4-6 порции от салатата ще ви трябват:
3 до 5 малки глави червено цвекло (около 600 грама)
110 грама козе сирене
150 грама рукола (или друг зелен зеленчук по избор)
1 супена лъжица зехтин
1/3 чаша печен шамфъстък или орехи
4 репички
1 глава зелен лук
сол на вкус
За дресинга:
1/4 чаша зехтин
2 супени лъжици винен оцет
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица дижонска горчица
щипка сол и черен пипер
View this post on Instagram
Приготвяне:
Почистете и нарежете червеното цвекло, а след това го запечете във фурна с малко зехтин и сол. Гответе за около 35-40 минути, като разбърквате на 10-15 минути, за да се изпече равномерно.
Междувременно почистете руколата, репичките и зеления лук, а след това ги нарежете. Смесете всички съставки от дресинга и ги разбъркайте добре. Когато цвеклото е готово, можете да сервирате салата – първо сложете руколата за основа, след това червеното цвекло, ядките, репичките и зеления лук, а сиренето натрошете отгоре. За финал сипете дресинга равномерно.