Лятото е за леки и вкусни храни и тези брускети са перфектният пример за подобни рецепти.
Брускети с рикота, смокини и пармезан
Ще ви трябват:
1 голяма пълнозърнеста багета
6 големи смокини (или повече при нужда)
2 супени лъжици мед
1 1/3 чаша рикота
1/4 чаша настърган пармезан
3 супени лъжици зелен лук
щипка морска сол
стрък мащерка по желание
Приготвяне:
Затоплете за няколко секунди в микровълнова фурна меда, за да е с по-течна текстура. След това нарежете на ленти или на половинки смокините, според големината им, и ги разбъркайте заедно с меда и солта. Изпечете ги на предварително загрята фурна на 170 градуса за 20 минути, за да се карамелизират леко.
Докато се пекат смокините, нарежете на ситно зеления лук и го разбъркайте заедно с пармезана и рикотата. По желание можете да доовкусите сместа според предпочитанията си.
Когато смокините са готови, ги оставете да изстинат и увеличете фурната до 220 градуса. Нарежете на продълговати колелца багетата и изпечете за 4-5 минути. След това намажете сместа с рикотата и върнете брускетите във фурната за 1-2 минути. Накрая сложете отгоре смокините и гарнирайте с мащерка.
Брускети с гъби и домати
1/2 чаша чери домати, нарязани на ролца
1/2 чаша манатарки
1 голяма багета
1 чаена лъжица масло
4 чаени лъжици рикота
чесън на прах, сол и пипер за поръсване
1 чаена лъжица зехтин
1/2 чаена лъжица сушено чили
1 супена лъжица балсамов оцет
Приготвяне:
Нарежете багетата и намажете всяка брускета с масло, а след това запечете на тиган, докато не получите златист цвят.
В същия тиган загрейте зехтина, заедно с чилито, а след това добавете гъбите и ги сотирайте за 2-3 минути, докато не се сготвят леко.
След това намажете рикотата и овкусете с подправките върху багетите, добавете доматите, балсамовия оцет, гъбите, а по желание можете да допълните с мента или босилек за още аромат.
Брускети с бри и ябълки
Ще ви трябват:
1 голяма багета
85 грама сирене бри
1 ябълка
1/4 чаша мед
прясна мащерка
сол и пипер
орехи и малини за поръсване допълнително
Приготвяне:
Нарежете багетата и наредете брускетите върху хартия за печене, отгоре сложете сиренето бри, нарязано на равни парченца, и запечете във фурна на 180 градуса за пет минути или докато не се разтопи сиренето. След това добавете отгоре нарязаната на тънко ябълка и овкусете с подправките и мащерката. Накрая посипете меда и по желание добавете орехи или малини.