Три различни, но еднакво изкушаващи рецепти за зимни салати.
В края на зимата, след дългите студени месеци, имаме нужда от повече витамини и минерали от всякога. Затова и този уикенд ви предлагаме да включите към обяда или вечерята някоя от тези салати с цитруси, които действат като витаминозна бомба за тялото.
Морковена салата с портокали
View this post on Instagram
2-3 обелени моркова
2 супени лъжици лимонов сок
портокали
хималайска сол
пресен босилек
лимонова кора/кора от лайм
1/4 чаена лъжица сушен джинджифил (по желание)
Изчистете морковите и с помощта на белачка ги нарежете на дълги и тънки ленти. Махнете кората на портокалите и ги нарежете на колелца. Разбъркайте всички съставки в купа и добавете накрая босилека и лимоновата кора.
Салата с печено червено цвекло и цитруси
4 средно големи глави червено цвекло
1 глава шалот или жълт лук
150 грама рукола
1/4 чаша орехи, счукани леко
1 портокал
За дресинга:
1 супена лъжици балсамов оцет
сол на вкус
1 супена лъжица винен оцет
1 малка скилидка чесън, пюрирана или пресована през преса за чесън
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица орехово масло (може да се замени с още зехтин)
черен пипер по желание
Обелете червеното цвекло и нарежете на малки кубчета. Печете на фурна с малко зехтин, докато не омекнат. На тиган запечете за малко орехите, за да пуснат аромата си. След това нарежете на ситно лука, почистете руколата, а портокала почистете и нарежете на малки парчета. Смесете всички съставки за дресинга и разбъркайте добре. Накрая смесете всички съставки за салата, като първо поставете руколата, след това лука и орехите, а накрая добавете дресинга.
Зелена салата с цитруси и ядки
1/2 чаша бадеми, счукани или филирани
3 супени лъжици захар
половин глава айсберг
половин маруля
1 чаша нарязана предварително целина
1/4 глава червен лук
мандарини или портокали
крутони по желание
За дресинга:
1/2 чаена лъжица сол
черен пипер на вкус
1/4 чаша зехтин
1 супена лъжица магданоз
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици винен оцет
Почиствате и накъсвате марулята и айсберга. Нарязвате плодовете на парченца, а лука нарязвате на половинки колелца. Разбъркайте всички съставки и накрая добавете дресинга.