Свежа и много полезна салата със суперхрани ще достави на тялото ви ценни антиоксиданти.
Необходими продукти:
½ чаша несварена киноа
1 малка тиква
2 големи шепи спанак и рукола
1/3 чаша сушени череши или вишни
1/3 чаша натрошено сирене фета
¼ чаша счукани орехи
¼ чаша нарязан лук
За дресинга:
2 с.л. зехтин
няколко листа от прясна салвия
¼ ч.л. канела на прах
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. мед или кленов сироп
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте добре киноата и я оставете за няколко минути да се изсуши. Сложете я в тенджера като я покриете с малко повече от 1 ч.ч. вода и я оставате да заври. След това намалете и оставете да ври на слаб огън за около 15 минути. Докато киноата се приготвя, може да сложите тиквата да се изпече. Обелете я и я нарежете на малки кубчета. Овкусете с малко зехтин, сол и черен пипер и печете около 25-30 минути. Или докато добие златисто-кафяв цвят.
В малка тенджера загрейте зехтина на ниска температура. Добавете салвията и разбъркайте. Изключете котлона и добавете ябълковия оцет, канелата, меда, солта и черния пипер.
Изсипете всички съставки в една купа – киноата, черешите, сиренето, зелените листа, лукът, тиквата и орехите и разбъркайте. Сложете по чиниите и овкусете с дресинга.