Едно от най-вкусните и популярни ястия в Близкия Изток е пържен карфиол с таханов чеснов сос.
Ние обаче решихме да променим рецептата и да ви предложим един малко по-здравословен вариант, но със също толкова божествен вкус. За целта ще използваме броколи вместо карфиол и ще печем вместо да пържим.
Необходими продукти:
500 г броколи
2 с.л. зехтин екстра върджин
Сол (на вкус)
Прясно смлян черен пипер (на вкус)
За тахановия сос:
2 скилидки чесън, нарязани на половина
Сол (на вкус)
⅓ ч.ч. сусамов тахан
2-4 с.л. пресен лимонов сок (на вкус)
⅓ ч.ч. вода
Червен пипер

Начин на приготвяне:
В хаванче начукайте скилидките чесън с щипка сол до получаване на пюре. Прехвърлете в купа и добавете сусамовия тахан. Добавете лимоновия сок. Постепенно добавяйте 1/3 чаша вода, докато сосът получи консистенция на гъста сметана (или кисело мляко). Овкусете със сол и червен пипер.