С идването на есента, салатите, които слагаме на масата, стават по-богати и питателни.
Открихме начин да ги направим и много по-вкусни. В блога Gourmet Friday ни предлагат рецепта за ферментирал червен лук, който е чудесно допълнение към всякакъв вид салати.
За целта се използва метод, известен като лакто-ферментация, представляващ ферментация в солен разтвор. Този метод позволява да запазим полезните свойства на зеленчуците, а в случая запазва характерния аромат на лука и същевременно намалява острия лют вкус.
Необходими продукти:
- 2 глави червен лук
- 1 ч.л. морска сол
- 250 мл изворна водаНачин на приготвяне:
Обелете лука и поставете люспите на дъното на подходящ буркан. Така ще запазите характерния ярък цвят на зеленчука. Разрежете останалата част първо на две, а след това на тънки резенчета и сложете в буркана върху люспите.
Разтворете морската сол във водата и залейте лука в буркана, така че да бъде покрит изцяло.
След пет до седем дни ще имате готов ферментирал червен лук за салати.
Открийте още интересни кулинарни предложения на gourmetfriday.com