Битата сметана е вкусен начин да подсладим менюто си без значение дали ще я добавим към сладоледа, кафето, или ще похапнем с нея някой плод.
Ако не избирате готовите варианти в магазините, може да си направите домашна бита сметана, която ще ви отнеме само между 5 и 10 минути.
Необходими продукти
2 чаши пълномаслена сметана за разбиване
4 с.л. пудра захар
Ще ви трябва и голяма охладена купа за миксер, както и телена бъркалка, също охладена(или миксер).

Начин на приготвяне
Охладете купата и бъркалката в хладилника за поне 20 минути. Изсипете сметаната в студената купа и веднага започнете да разбивате с бъркалката. Правете това без да спирате в продължение на няколко минути. Щом сметаната стане по-гъста и плътна, спрете и изсипете захарта. Разбивайте още минута и след това опитайте. Ако не ви е достатъчно сладка, добавете още захар. Продължете да разбивате с бързо темпо(затова може да използвате миксер), докато сметаната набъбне и придобие вид на пухкава, бита сметана. За да тествате, потопете бъркалката в средата и я оставете изправена. Ако сметаната е достатъчно бухнала, бъркалката ще остане изправена. Бъдете внимателни да не прекалите с разбиването.
Пълнозърнест хляб с овесени ядки и тиквички
Освежаващо смути със зелен чай, канела и мед
Френска салата “Никозия”