Когато една жена каже, че не иска да има деца

Безпрецедентно 30-годишно проучване хвърля нова светлина върху решението на много млади жени никога да нямат свои биологични наследници

Ако чуете жена да казва, че не иска да има деца, какво бихте отговорили?

Повечето хора няма да приемат тези думи сериозно. И ще отговорят, че с времето това задължително ще сте промени, а биологическият часовник ще си свърши работата.

Дали обаче младите жени, които не искат деца, рано или късно променят нагласата си? Или в действителност знаят какво говорят и отстояват решението до края на живота си?

Оказва се, че повечето жени си остават на това мнение и така и не стават майки. Откритието е на американски учени, които са провели безпрецедентно проучване в период от над 30 години. Те са интервюирали 4 500 жени, родени между 1957-ма и 1965-а.

Три неща показват бъдещето на всяка връзка

Жените без съпруг и без деца са най-щастливи?

Всяка от жените през годините е била интервюирана общо 19 пъти, за да може учените да проследят как се променя нагласата на всяка една спрямо майчинството.

Те стигнали до извода, че ако на 24 години една жена заяви, че не желае да има деца, то е 4.5 пъти по-вероятно тя наистина да остане без свои биологични деца, в сравнение с жените на същата възраст, желаещи да станат майки.

Когато интервюираните достигнали 40-годишна възраст, шансът да са останали без деца, ако са го били заявили в началото, скача до 7 пъти повече в сравнение с пожелалите да станат майки.

Проучването е първото по рода си с подобен мащаб и първото, което реално дава отговор на въпроса: Знаят ли тези жени какво говорят всъщност и това истински осъзнато намерение ли е? Според психолозите, оказва се, че отговорът е да.

“Сега не е моментът да имаме дете”

Напълно възможно е нежеланието да имат биологични деца да доведе до липса на такива.

От групата на жените, които на 46-годишна възраст били останали без деца, 51% от самото начало са имали колебания. Само 2% от самото начало са били твърдо против децата. И 46% отлагали майчинството, докато в някакъв момент взели решение да се откажат окончателно.

Мама е слаба (работа)

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство20 АВГУСТ 2019

Помощ за преодоляване на стреса в училище

4 лесни стъпки ще дадат на ученика повече спокойствие и увереност. Важно четиво за всеки родител!

Семейство12 АВГУСТ 2019

Ново проучване доказва, че е по-добре да раждаме децата си на по-късна възраст

Според изследването децата на родители над 35 години са по-възпитани и имат по-силна психика

Семейство31 ЮЛИ 2019

Как да не се чувства едното дете ощетено?

Когато семейството е голямо, едното дете лесно може да се почувства пренебрегнато

Семейство24 ЮЛИ 2019

За децата, телефоните и оправданието "Ами, такова им е поколението"

Сред децата и тийнейджърите има глобална епидемия от свръхизползване на смартфони, което не би било възможно, ако не беше родителската апатия