Психология : Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Всички сме чували, че можем да стимулираме хормоните на щастието със здравословно хранене, упражнения и достатъчно време с приятели. Но какво често пропускаме в рецептата за добро настроение?

Хормоните на щастието са четири – серотонин, допамин, окситоцин и ендофорин, като всеки от тях отговаря за различни индикатори за щастието ни. Окситоцинът например е т.нар. “любовен хормон” и се синтезира най-много, когато осъществяваме физически контакт с някого, когото обичаме.

Сератонинът се регулира от примитивните желания на човека да затули глада си и да се наспи достатъчно – когато тези наши нужди са изпълнени, се повишава цялостното ни настроение също. Ендорфинът е свързан със стреса и болката, които намалят нивото на щастие, а допаминът се увеличава, когато изпитваме удовлетворение от себе си.

Освен традиционните начини да се грижим за правилните нива на тези хормони има и пет малко познати трика, които могат да ни помогнат да повишим настроението си. Ето кои са те:

Приемайте триптофан

Тази аминокиселина е много подходяща за синтезирането на сератонин. Така оптималният рием на триптофан подобрява съня ни, помага ни да си почиваме достатъчно и намаля апетита ни. Едновременно с това той ще ни дари с красива кожа и по-добра фигура.

В много високо въглехидратни храни може да намерим аминокиселината, но най-добре е да се приема като хранителна добавка.

Набавяйте си достатъчно тирозин

Това също е важна аминокиселина, която помага за доброто ни настроение. Тя стимулира отделянето на допамин и намаля цялостното ниво на стрес в организма. Едновременно с това е много подходящо за хората, които водят активен начин на живот, защото ще подобри възстановяването на мускулната тъкан след тренировка.

Той се среща в много високопротеинни хранителни продукти като соя, пилешко и пуешко месо, риба, ядки и семена, авокадо, банани и млечни продукти, но също може да се намери и под формата на хранителна добавка.

Пийте повече зелен и бял чай

И двата вида напитки са извлечени от едно и също растение, както и черния чай в това число. Единствената разлика между тях е начинът на обработка на листата за чая. Зеленият и белият чай се оказват с най-добро влияние върху хормоните допамин и сератонин, защото най-успешно успокояват организма.

Взимайте пробиотици

Те не само се отразяват върху правилното функциониране на организма, но и те също стимулират синтеза на сератонин и допамин. Можете да си ги набавяте от ферментирали продукти, кисели млека и готови хранителни добавки.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me02 АПРИЛ 2020

15 начина да направите живота си по-хубав

Понякога дори най-простичките неща могат да променят ежедневието ви коренно

Better me27 МАРТ 2020

Защо по-умните хора обичат да са сами

Науката откри връзка между нивото на интелигентност и желанието да прекарваме повече време насаме

Better me26 МАРТ 2020

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

По време на пандемията и карантината справянето със стреса е още по-трудна задача

Better me24 МАРТ 2020

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия