Living : Лица18 ЯНУАРИ 2019

Красивата тайна на “злодея” Антъни Хопкинс

В продължение на 50 години актьорът крие, че е и композитор на музика

Колко от вас знаят, че актьорът, изиграл Ханибъл Лектър в „Мълчанието на агнетата” и едни от най-големите злодеи в киното, е композирал нежен валс?

През 1964-та Антъни Хопкинс, тогава 27-годишен, свири и композира музика. Но в продължение на 50 години носителят на „Оскар” изпитва свян да покаже пред света своето произведение. През 2011 година най-сетне решава да превърне партитурите в музика и да даде живот на своя валс. Сам избира да повери тази важна задача не на друг, а на холанския цигулар и диригент Андре Рийо.

Рийо разказва историята как негов колега му се обажда по телефона с предложението. Но тъй като маестрото получава стотици подобни запитвания, за малко да пропусне, че в този случай става дума за големия актьор. Двамата се срещат в студиото на Андре Рийо в Маастрихт. Разговарят, обсъждат детайлите. Голяма роля играе и съпругата на Антъни Хопкинс, която го насърчава.

Антъни Хопкинс стана модел за италианския бранд Brioni

Премиерата на валса се състои през 2011 година във Виена пред отбрана аудитория. С типичния си възторжен тон маестро Рийо представя историята на валса и неговия композитор. В атмосферата на виенска бална зала, сред шума на пищните рокли и възбудата на музикантите от оркестър „Йохан Щраус” валсът зазвучава.

Така след 50 години големият актьор и големият музикант показват на света „And the waltz goes on” / И валсът продължава/. Оттогава видеото трупа милиони гледания в мрежата. Маестрото изпълнява валса в големите концертни зали и площади под хиляди аплодисменти. И винаги, когато Сър Антъни Хопкинс присъства, очите му се насълзяват. Да разчувстваш Антъни Хопкинс не е лесно, но Андре Рийо го прави.

На 8-ми юни тази година, в зала Арена Армеец, холандският композитор ще изнесе грандиозен концерт. Дали ще чуем тогава творбата на Антъни Хопкинс?

Билети за концерта ще откриете тук, а дотогава може да се насладите на валса от това видео:

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

Лица10 ЮЛИ 2019

Коя е Брукс Нейдър, новото попълнение за Sports Illustated?

Брукс е бъдещ супермодел, чиято кариера сега започва

Лица05 ЮЛИ 2019

Сексът без любов е възможен, смята Калин Врачански

Актьорът в разговор със списание Esquire