Living : Идеи за дома04 ДЕКЕМВРИ 2018

Съхранявате ли храната си правилно?

Ето и правилата по които да подредите продуктите в хладилника

Хладилникът е сред онези открития, които са променили веднъж завинаги човешката диета. Да съхраняваме храната си при ниска температура и така да я поддържаме свежа по-дълго време, е изключително важно, особено ако знаем как правилно да подредим продуктите в хладилника.

Как да почистим дома без вредни химикали

Ниските градуси предпазват плодовете, зеленчуците и месата от развитието на бактерии по тях, които са много вредни за здравето ни. Освен това, когато се държат на студено, продуктите запазват почти изцяло хранителните си и полезни свойства.

Ето и кои са златните правила за подредба на храната в хладилника:

#Температурата. Най-добрата за продуктите температура е 5 градуса, но тъй като тя не се разпределя равномерно в целия уред, може да се възползвате от разликата на различните рафтове за отделните продукти.

#Месото и рибата. На най-долният рафт (над този за плодове/зеленчуци или отделенията за тях) температурата е 2 градуса и именно там трябва да държим месото и рибата. По този начин те ще са най-охладени, а и ще избегнете евентуално протичане от тях върху другите продукти.

Image result for fridge storage

# Яйца, млечни продукти и др. Освен тях, на средните рафтове дръжте и: наденици, остатъци от сготвена храна, торти и продуктите с етикет “Дръжте в хладилника след отваряне”. Ако не се побират на един рафт, може да ги поставите и на най-горния, където температурата е 8 градуса.

# Вратата на хладилника. Там температурата е най-висока (10-5 градуса), поради което е препоръчително да държите продукти, които изискват леко охлаждане като напитки, горчица и масло.

# Не препълвайте! Когато рафтовете са отрупани с храна, студеният въздух не може да се движи свободно и така се променя температурата на всеки рафт.

Нудълс, киноа, ориз и паста: Кой е най-здравословният избор?

# Храните, които нямат място в хладилника. Има някои продукти, които не изискват охлаждане и ако ги поставите в хладилника рискувате да повредите качеството им. Става дума за екзотичните плодове, доматите, зеления боб, краставиците и тиквичките. Хлябът, от друга страна, издържа повече именно в хладилника.

# Съобразявайте се със сезона. През лятото е хубаво да нагласяте по-ниска температура, в сравнение със зимата. Винаги внимавайте вратата да е добре затворена и да я отваряте когато наистина ви трябва нещо и то не за повече от 15-20 сек.

# Сготвената храна. Едва след като изстине (и добие стайна температура) е добре да я приберете в хладилника, иначе тя ще увеличи температурата вътре и ще повреди други продукти.

Как гладува 52-годишната Хали Бери?

# Най-новите продукти. Винаги поставяйте храната, която сте купили последно отзад на хладилника. Така ще се наложи да изядете първо тази, чийто срок на годност изтича по-скоро и няма да изхвърляте продукти, които дори не сте опитали, само защото са се развалили.

Бонус: Когато пазарувате, най-отгоре на кошницата поставяйте продуктите, които трябва да охладите, а после цялата храна, пригодена за хладилника, сложете в един плик. Така, когато се приберете, първо ще се погрижите именно за тези продукти.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Полезни съвети за направата на страхотен букет
Идеи за дома10 МАРТ 2023

Полезни съвети за направата на страхотен букет

Пролетта свързваме с цветята, така че с настъпването на този прекрасен сезон е време да украсим нашите домове с чудесни букети.

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Дом без стрес
Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.