Living : Идеи за дома04 ДЕКЕМВРИ 2018

Съхранявате ли храната си правилно?

Ето и правилата по които да подредите продуктите в хладилника

Хладилникът е сред онези открития, които са променили веднъж завинаги човешката диета. Да съхраняваме храната си при ниска температура и така да я поддържаме свежа по-дълго време, е изключително важно, особено ако знаем как правилно да подредим продуктите в хладилника.

Как да почистим дома без вредни химикали

Ниските градуси предпазват плодовете, зеленчуците и месата от развитието на бактерии по тях, които са много вредни за здравето ни. Освен това, когато се държат на студено, продуктите запазват почти изцяло хранителните си и полезни свойства.

Ето и кои са златните правила за подредба на храната в хладилника:

#Температурата. Най-добрата за продуктите температура е 5 градуса, но тъй като тя не се разпределя равномерно в целия уред, може да се възползвате от разликата на различните рафтове за отделните продукти.

#Месото и рибата. На най-долният рафт (над този за плодове/зеленчуци или отделенията за тях) температурата е 2 градуса и именно там трябва да държим месото и рибата. По този начин те ще са най-охладени, а и ще избегнете евентуално протичане от тях върху другите продукти.

Image result for fridge storage

# Яйца, млечни продукти и др. Освен тях, на средните рафтове дръжте и: наденици, остатъци от сготвена храна, торти и продуктите с етикет “Дръжте в хладилника след отваряне”. Ако не се побират на един рафт, може да ги поставите и на най-горния, където температурата е 8 градуса.

# Вратата на хладилника. Там температурата е най-висока (10-5 градуса), поради което е препоръчително да държите продукти, които изискват леко охлаждане като напитки, горчица и масло.

# Не препълвайте! Когато рафтовете са отрупани с храна, студеният въздух не може да се движи свободно и така се променя температурата на всеки рафт.

Нудълс, киноа, ориз и паста: Кой е най-здравословният избор?

# Храните, които нямат място в хладилника. Има някои продукти, които не изискват охлаждане и ако ги поставите в хладилника рискувате да повредите качеството им. Става дума за екзотичните плодове, доматите, зеления боб, краставиците и тиквичките. Хлябът, от друга страна, издържа повече именно в хладилника.

# Съобразявайте се със сезона. През лятото е хубаво да нагласяте по-ниска температура, в сравнение със зимата. Винаги внимавайте вратата да е добре затворена и да я отваряте когато наистина ви трябва нещо и то не за повече от 15-20 сек.

# Сготвената храна. Едва след като изстине (и добие стайна температура) е добре да я приберете в хладилника, иначе тя ще увеличи температурата вътре и ще повреди други продукти.

Как гладува 52-годишната Хали Бери?

# Най-новите продукти. Винаги поставяйте храната, която сте купили последно отзад на хладилника. Така ще се наложи да изядете първо тази, чийто срок на годност изтича по-скоро и няма да изхвърляте продукти, които дори не сте опитали, само защото са се развалили.

Бонус: Когато пазарувате, най-отгоре на кошницата поставяйте продуктите, които трябва да охладите, а после цялата храна, пригодена за хладилника, сложете в един плик. Така, когато се приберете, първо ще се погрижите именно за тези продукти.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Идеи за дома14 ФЕВРУАРИ 2020

Достъпно и красиво освежаване на дома? Да, с детайли от ратан

Инстаграм се произнесе, че това ще бъде една от топ тенденциите на пролетта

Идеи за дома15 ЯНУАРИ 2020

Да почистим дома си без опасни химикали

Тези ароманти натурални средства правят чистенето по-безвредно и определено по-приятно

Идеи за дома11 ЯНУАРИ 2020

Как да намалим сметката за отопление през зимата

Тези разумни съвети ще ви помогнат да намалите разходите си, без да нарушавате комфорта си вкъщи

Идеи за дома08 ДЕКЕМВРИ 2019

Коледна украса с нещата, които вече имате у дома си

Какво можете да направите с няколко коркови тапи и копчета?