Living : Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.

Декорацията, цветовете, изборите, които правим, могат да повлияят на настроението ни както негативно, така и позитивно. В животът ни има достатъчно стрес, затова нека се опитаме домът ни да не ни натоварва, а дори обратното.

Все пак това е мястото, което да ни успокои, да ни накара да си починем, да ни помогне да се почувстваме по-добре. Така че нека разгледаме някои декоративни акценти, които биха подействали за облекчаване на стреса у дома.

В животът ни има достатъчно стрес, затова нека се опитаме домът ни да не ни натоварва, а дори обратното.

Фотография: Pexels.com

Кажете не на безпорядъка

Безпорядъкът е много важен фактор, който често подценяваме. Разхвърляната къща ни смущава, дразни ни и ни стресира, дори и да не го осъзнаваме моментално. Докато хармоничният и чист дом действа като успокоително на нашата психика.

Време е да се уверим, че всеки предмет има своето място, че къщата е правилно подредена, че няма разпръснати вещи и дрехи. Ако е нужно трябва да вземем дори кутии за съхранение и кошници, които ще разкрасят пространството и същевременно ще помогнат за неговата хармония.

В магазините ще открием прекрасни аксесоари, които ще създадат толкова красива атмосфера.

Кажете не на безпорядъка

Фотография: Pexels.com

Дом без стрес се равнява на свобода на движение

Нека не запълваме дома си с мебели и излишни предмети. Колкото по-пълен и „стегнат“ е той, толкова повече дискомфорт ни причинява. „Претрупаното“ пространство може да предизвика само излишен стрес.

Ако се налага може дори да отстраним ненужните вещи. Трябва да оставим пространството по-свободно, за да може домът ни да грее отвътре.  Препятствията по пътя ни само всяват напрежение и раздразнение в живота, който така или иначе е доста интензивен.

И ако ни е трудно да се разделим с нещо, например любима мебел, която заема много място, хитър трик е да я боядисаме в цвета на стената, така че да създадем отпична илюзия, която ще ни накара да си вземем въздух.

Дом без стрес се равнява на свобода на движение

Фотография: Pexels.com

Важно е да обърнем внимание на коридора

Антрето е първото място, в което влизаме, когато се приберем у дома. Затова е добре да е красиво декорирано. Трябва да мислим за това като за усмивка, която ни посреща. Така че нека поставим предмет, който се откроява, ваза с живи цветя, произведение на изкуството, което има какво да ни каже, нещо със сантиментална стойност.

Дом без стрес, но с много растения

Тази тенденция е толкова благоприятна за психиката ни. Стайни растения, саксии с розмарин, мента, която можем да използваме дори за готвене, но пък и кухнята ни ще ухае страхотно – всички те са идеални за облекчаване на стреса. Природата винаги работи на наша страна и всичко, което трябва да направим е, да я върнем у дома.

Дом без стрес, но с много растения

Фотография: Pexels.com

Осветление

Необходимо е да обърнем специално внимание и на осветлението. Силното осветление предизвиква нервност. Трябва да осветим определени зони на стаята, да инсталираме прекрасни лампи, който ще намерим в магазина или да използваме превключватели, за да намалим интензитета, ако е необходимо. Слабото осветление успокоява и релаксира.

Осветление

Фотография: Pexels.com

А ето и няколко допълнителни съвета

Телевизорът в спалнята ни влияе негативно на съня. Пастелните нюанси пък са по-релаксиращи. В голяма част от случаите е по-добре да избираме сини, зелени и земни цветове при декориране на дома. Тоест елементи, които съществуват в природата и ще допринесат за нашето спокойствие. Няколко декоративни акцента по стените ще свършат чудесна работа.

Добавяйки свещи и различни парфюмни аромати, предизвикваме положителни асоциации. Използвайки личния си вкус и щастливите си мигове, можем да добавим  такива елементи като летни изображения, пясък в стъклени декорации, за да се почувстваме по-уютно в нашия дом. Самите ние трябва да знаем кое работи добре за нас.

А ето и няколко допълнителни съвета

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Грешки при декориране: Как да ги избегнем?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Как да отглеждаме орхидея в хола си?
Идеи за дома26 АВГУСТ 2022

Как да отглеждаме орхидея в хола си?

Красотата, която ни носят цветята е ненадмината. И особено тази на орхидеята. Какви ли са нейните тайни за отглеждане?

Грешки при декориране: Как да ги избегнем?
Идеи за дома09 АВГУСТ 2022

Грешки при декориране: Как да ги избегнем?

При декорирането има толкова много различни стилове и е невъзможно да има конкретни естетически правила.