Когато става дума за здравословно хранене, от огромния капацитет от съвети може да ви се завие свят.
Какво трябва да ядете, трябва ли да избягвате пълнозърнестите храни, а такива с глутен? Хапвайте ястия с ниско съдържание на мазнини, или пък не яжте много мазнини? Яжте протеини, или станете вегетарианци? Това са все въпроси, за които има две мнения и в един момент вие просто се обърквате кое е правилното и кое не.
Вечният дебат може да бъде разделен на два основни (и на пръв поглед противоположни) лагери: Палео и веган.
Поклонниците на Палео режима (или т.нар. “Пещерняк”) консумират храни, които нашите предци-ловци са яли: месо, риба, яйца, зеленчуци и плодове. Стриктните забрани се отнасят за зърнени храни, бобови растения, захар, преработени храни, както и повечето млечни продукти.
От друга страна вегетарианската диета се състои от зеленчуци, плодове, зърна, ядки и семена, и забранява всичко, което идва от животно.
Последователите и на двата режима имат право да защитават диетата си, и науката не може да е от голяма полза, когато става въпрос да се направи разлика между двете. Проучванията показват, че и двете диети могат да излекуват диабета, да понижат холестерола и да ни помогнат в борбата с килограмите. Но кой може да ви каже кое е най-доброто за вас?
“Въпреки че може да звучи в пълно противоречие, истината е, Палео диетата и вегетарианския режим имат повече общо помежду си, отколкото си мислите или в сравнение с една стандартна диета”, казва Марк Хаймън, директор на клиниката за Функционална медицина в Кливланд и автор на предстоящата книга The Blood Sugar Solution 10-Day Detox Cookbook, която трябва да излезе на пазара през март 2015.
“Фундаменталните принципи на двете диети са реални цели, прясна храна в естествения й вид без обработени съставки, рафинирани въглехидрати и добавки“, обяснява Хаймън. “Когато хората се върнат на тези храни, те ще губят тегло, независимо от това дали са Палео или вегетарианци”, заявява специалистът и допълва, че новата дума на 2015-та ще е Пеган – смесица между двата режима (да се яде прясна храна в своето неподправено състояние).