Психология : Връзки & секс24 ФЕВРУАРИ 2018

Какво точно се случва в тялото ви по време на оргазъм

Знаете, че след секс се чувствате добре, но знаете ли защо?

Въпреки многото изследвания на тази тема, женският оргазъм все още си остава нещо мистериозно. Наистина ли съществуват вагинални оргазми? Ами G-точката и нейните тайни?

Науката обаче е успяла да разкрие някои факти, относно какво точно се случва в мозъка ни докато достигаме връхната точка на удоволствието, а и след това.

По време на предиграта
Когато нещата започнат да се разгорещяват, нервите, които се намират около клитора, изпращат сигнали на мозъка, за да му “кажат”, че докосването е приятно. През това време зоните в мозъка, които са отговорни за тревожността, страха и стреса спират да работят, за да блокират притесненията, които могат да ви попречат да достигнете оргазъм.

Как да получите най-силния оргазъм в живота си

По време на самия оргазъм
Когато достигнете връхната точка, части от мозъка ви работят на пълни обороти, а друга части напълно се изключват. Една зона, която се намира в кортекса и е отговорна за контролирането на поведението, намалява работата си драстично. Това може би обяснява защо по време на оргазъм жените често губят контрол.

Какво точно се случва в тялото ви по време на оргазъм

Малко след това хипоталамуса, който контролира някои биологични функции като телесна температура, глад, желание за сън, освобождава голямо количество окситоцин или “хормон на щастието”. Това ни кара да се чувстваме спокойни, да искаме да се гушкаме и говорим с половинката. Освен това увеличава притока на кръв към органите и намалява риска от възпаления, което може би обяснява здравословните ползи за жените, които често се отдават на оргазми, като например по-нисък риск от болести на сърцето и някои видове рак.

Мисионерската и doggy style са любими на мъжете

И след това
Притокът на неврохормони и ендорфини може да трае до пет минути след оргазъм. Нивата на пролактин, протеинът, виновен за това да ни се спи и да се чувстваме отпуснати достигат своя пик точно по това време и могат да останат високи до час след секс, сочи проучване. Интересен факт е, че именно окситоцинът и пролактинът са виновни за периода на “презареждане” при мъжете, през който те не могат да изпитат оргазъм отново. Жените обаче нямат такъв период и могат да се насладят на няколко поредни оргазма, стига партньорът им да си свърши работата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...