Двата най-важни въпроса за вашата връзка

Удивително е колко много хора подминават сигналите, които са пред очите им

Това съвсем просто упражнение може да ви помогне да разберете по-добре взаимоотношенията си с най-близките хора и да постигнете по-дълбока свързаност и взаимно разбиране с тях.

Състои се в това да поразсъждавате върху двата най-важни въпроса, които могат да ви доведат до по-пълноценен и осъзнат съвместен живот.

Въпросите изглеждат очевидни, но способността ни да не обръщаме внимание на техните отговори е просто изумителна. Ще разберете защо.

Първо, изберете връзката, върху която искате да се съсредоточите. Сега, запитайте се:

Кои моменти от общуването в тази връзка ме вдъхновяват най-много?

Кои моменти от общуването в тази връзка ме нараняват най-много?

Как да спасим връзката си, ако сме започнали да си омръзваме

Най-много ни вдъхновяват и най-много ни нараняват нещата, които са най-важни за нас. Тези части от нашата психика влияят най-силно на поведението ни. Ако заедно с партньора си искате да подобрите връзката си, достатъчно е да опознавате все по-добре отговорите на тези въпроси – както за себе си, така и за другия.

Въпреки че на пръв поглед тези части от психиката ни изглеждат всеобщи, те са различни и уникални при всеки човек. Всички искаме да бъдем обичани, да бъдем чути, да бъдем валидирани – това са универсални нужди.

Въпреки това частите от нас, които чувстваме най-раними, които чувстваме най-неотложна нужда да бъдат разбрани и оценени, това са частите, които изискват най-много грижа и уважение. В тях се укрие уникалния ни дух, уникалната ни способност да получаваме и да даваме любов.

Думите, които са като смъртна присъда за любовта

Помислете за миналите си преживявания във връзката. Изследвайте моментите на вдъхновение – радост, спокойствие, свързаност или смисъл – и моментите, в които сте се чувствали наранени. Направете си обикновен списък с тирета.

Не гледайте само големите радости и рани. Припомнете си микро-вдъхновенията и микро-нараняванията. Тези прости моменти могат да ви кажат милиони неща за това кои сте, кои е вашият любим човек и какво има най-голямо значение за вас.

За всяко нещо в списъка си задайте въпроса: „Какво казва това са нещата, които са най-важни за мен?“

Извадете темите, които се появяват отново и отново. Когато си отделим достатъчно време да забележим тези общи теми, се получава като в играта „Свържете точките“. Ако проявим нужното внимание, ще съумеем да очертаем картина на най-истинското си „аз“.

Често преживяваме моментите на радост, без да спрем да им се насладим. Много от нас се чувстват неудобно в моментите на вдъхновение, сякаш не ги заслужават, и несъзнателно се опитват да притъпят положителните си емоции. Вдъхновението плаши. То може да предизвика суеверен страх „да не се случи нещо лошо“. Затова понасяме радостта само на малки порции, преди да преминем отново в критика.

Какво кара един мъж да обича една жена?

По същия начин много пъти притъпяваме болката от емоционалните удари, като си казваме, че трябва да сме „над тези неща“, да проявяваме твърдост, „да не се излагаме“. Но ако не зачитаме тези малки рани и не се вслушаме в болката от тях, ние не чуваме истините, които се опитват да ни кажат и сме осъдени да повтаряме едни и същи схеми на поведение.

След като направите това упражнение, отделете си малко време да поразсъждавате върху него. Вие сте се докоснали до най-искрените и най-ценни части на вашето същество. Представете какво щеше да бъде, ако им отдавахте нужното зачитане и грижа – в рамките на връзката, но и като цяло.

Когато сте готови, време е за следващата част от упражнението – направете същото за любимия човек. Опитайте се да се поставите на негово или на нейно място и си представете как може да отговори на тези въпроси.

Запитайте се, какво означава това – кое е най-важното за любимия ми човек?

Обърнете внимание на темите, които се повтарят. Колкото повече разбирате и оценявате тези безценни част от психиката на човека до вас, толкова повече той ще се чувства обичан и ценен, и толкова повече радост и удовлетворение от връзката ще изпитвате.

Опитайте наистина да направите това упражнение – резултатът може да ви изненада.

Източник: Obekti.bg

Нещата, които бременните мразят да чуват

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...