Думите, които са като смъртна присъда за любовта

Никога не изричайте това в лицето на човека до себе си. Дори да сте го направили в яда си, връзката след това никога няма да бъде същата

Думите наистина мога да убиват. Има неща, които нанасят смъртоносни рани на връзката – не ги изричайте, ако не искате последсвията от това да ви преследват с години.

В яда си по време на спорове е нормално човек да се изразява по-остро и дори да избухне, изпускайки някоя обидна дума. Но има определени фрази, които са убиец на любовта. И дори след като ядът отмине и уж сте забравили за тази караница, отпечатъкът в съзнанието на вашия любим човек ще стои.

Ето какво да не казвате, ако наистина държите на връзката си:

“Искам развод”

Ако не го мислите наистина, ако това не е ясно осъзнато решение, не допускайте да изречете тези думи в яда си. Думата “развод” е като отворена кутия на Пандора. Веднъж изречена, тя ще се запечата в съзнанието на половинката ви и ще даде сигнал, че в мислите си вие вече допускате да обърнете гръб на този брак.

“Млъкни!”

Тази дума е крайно агресивна. И съдържа толкова много – нежелание да чуеш какво чувства и мисли човекът до теб, незачитане, досада, непоносимост. Ето защо наранява толкова много. Вместо това, ако спорът се е разгорещил, по-добре кажете: “Моля те, говори по-тихо” или “Дай ми възможност и аз да се изкажа”.

“Стига с тези глупости”

Имате пълното право да не сте на едно мнение по всички въпроси. Но да заклеймите различната позиция като “глупости” е чиста обида към половинката ви. По-добре кажете “Колкото и да мисля по този въпрос, не мога да се съглася с думите ти”. В противен случай все едно казвате в очите на партньора си, че го смятате за глупак, а това, особено повторено нееднократно, може да насади в него чувство на обида и изолация и да се окаже краят на връзката ви.

“По-добре да не те бях срещала/ Изгубих еди-колко-си години с теб”

Ако понякога ви минават такива мисли през ума в момент на гняв или отчаяние, успокойте се и изчакайте да ви мине, но не изричайте такова нещо пред половинката си. Иначе ще причините твърде голяма болка.

“На теб не ти пука за мен”

Като цяло осъдителният тон е добре да се избягва, когато спорим с човека до нас. А неща като “Не ти пука за мен” или “Ти никога не си ме обичал” са толкова крайни, че могат да бъдат разрушителни. Особено ако редовно ги изричате по време на скандал – тогава започва да важи правилото, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, защото в някакъв момент може да втълпите на половинката си, че наистина не изпитва любов към вас.

“По-спокойно”

Реплики като тази са по-подходящи за малко дете или кученце, не и за някой, когото третирате като равностоен партньор. Когато казвате “По-спокойно”, вие заемате позицията на по-зрелият и по-умният, задавате едностранно тона на разговора и сякаш омаловажавате чувствата на другия. По-добре кажете: “Виждам, че този разговор те разстрои, а не искам да се чувстваш по този начин. Мога ли да направя нещо, за да се успокоиш, а след това да продължим?”.

“Сега пък какво съм направил/а”

Това също е от типа реплики, които принизяват партньора. С нея показвате единствено досада и раздразнение. И демонстрирате, че каквито и претенции да има към вас, вие вече сте на мнение, че са безпочвени и въобще няма да си направите труда да го изслушате и да погледнете нещата от неговата перспектива. В такова положение, вашият партньор с право ще се почувства омаловажен и изоставен.

“Нямаш право да ми се сърдиш”

Когато говорим за любов, няма “право” и “криво”. Ако партньорът ви се чувства засегнат, тъжен, несигурен, обиден, това би трябвало да означава достатъчно за вас и да му подадете ръка. Не се оправдавайте и не заемайте отбранителна позиция, с която само ще го отдалечите още повече от себе си. Покажете емоционална подкрепа, задавайте му въпроси, за да вникнете по-надълбоко в причините да се чувства засегнат. “Нямаш право да ми се сърдиш” в действителност звучи като: “Смятам, че аз съм правата, в такъв случай твоите чувства нямат значение. Преглътни си го.”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс22 ЯНУАРИ 2020

Как Instagram ни пречи да открием любовта

Instagram дисморфията може би е причината защо сме нещастни и самотни

Връзки & секс13 ЯНУАРИ 2020

Прочетете това, ако не можете да преживеете бившия си

Две са токсичните мисли, които след раздяла могат да се загнездят в съзнанието ви и да ви попречат да се излекувате от болката

Beauty новини10 ЯНУАРИ 2020

С времето всяка връзка става нещастна, ако ги няма тези 4 неща

Фазата на розовите очила в началото на всяко влюбване е свързана с толкова прекрасни чувства. Но ако искаме дългосрочна хармония, трябва да бъдем реалисти и да знаем това: