Пет важни урока, които милиардерите, са искали да знаят в началото на кариерата си

Научаваме тези уроци чак след дългата практика, а са ни нужни, за да успеем в самия старт на професионалното си развитие

Милиардерите разкриват какво биха казали на себе си от миналото.

Познаваме Бил Гейтс, Опра и Джак Дорси само като успелите милиардери, които промениха света. Но преди да стигнат до този момент те също са започнали от нулата и е трябвало да научат много важни житейски и професионални уроци.

Сега те споделят какво им се е искало да знаят в старта на кариерата си и какво биха казали на младото си аз.

Опра: “Успокой се, всичко ще бъде наред”

В интервю за Vogue Опра Уинфри разкри, че ако можеше да се върне назад и да се изправи пред себе си от миналото, щеше да се посъветва същото, което съветва младите хора днес – да не влагат твърде много мисли и притеснения, а да се оставят на течението.

Без твоя екип ти си нищо, съветва Ана Уинтур

Опра ни предупреждава, че успехът рядко идва рано в живота, затова няма нищо страшно, ако в първите години след университета не се чувстваме така уверени в себе си.

Пет важни урока, които милиардерите, са искали да знаят в началото на кариерата си

“Сега всички смятат, че веднага след университета трябва да имат собствена марка и бизнес. Аз се превърнах в бранд, без да се опитвам да бъда такава. Стигнах до тук, защото всеки ден се стараех да правя правилните решения или поне  това, което ми се е струвало правилно на момента”, споделя тя.

Бил Гейтс: “Научи се да разпознаваш и оценяваш чуждите таланти”

“Бях толкова наивен, когато става дума за уменията на хората. Смятах, че ако някой има високо IQ, значи ще е добър в абсолютно всичко. Имах глупавата представа за интелигентността – че тя може да се справи с всеки проблем”, призна си Бил Гейтс в интервю за американския университет Hunter College.

Пет важни урока, които милиардерите, са искали да знаят в началото на кариерата си

Той сподели, че днес много по-ясно разбира, че всеки ще е добър в нещо различно и не винаги най-умният човек в стаята ще се справи по-добре от всички други.

Джак Дорси: “Потърси баланс между професионалния и личния живот”

Създателят на Twitter разкрива, че макар и днес да се грижи много за здравето си и да отделя повече време за себе си, когато е бил млад, напълно е пренебрегвал нуждите си в името на успеха.

“Никак не разбирах колко важно е здравето и как то може да се отрази на интелекта ми. Предполагам е било полезно да си науча урока по трудния начин, но ми се искаше да бях започнал с грижите за себе си по-рано”, сподели Джак пред Y Combinator.

Как да структурираме CV-то си, за да получим желаната работа

Марк Кюбан: “Не е нужно да имаш перфектната професия”

Един от най-богатите хора в САЩ си спомня как на 20 години се е чувствал постоянно стресиран, търсейки своя път към успеха – подобно на много хора на тази възраст и днес.

Пет важни урока, които милиардерите, са искали да знаят в началото на кариерата си

“Няма нужда да знаеш от толкова рано какво искаш да се случи с теб във всяка стъпка към успеха. Няма нужда да имаш всички отговори, да си винаги прав, да си пълен отличник в университета и да избираш винаги перфектната работа,” съветва той.

В личния си блог той говори за още една често срещана грешка, която младите хора правят. Учудващо, според него, грешката им е да избират да се развият в сферата, която представлява интерес за тях.

Искам да напусна работа: Преди да го направите, прочетете това

“Всеки се интересува от нещо, всеки има хобита. Често дори имаме повече от една страст. Ако искате да узнаете къде ще намерите успеха, не търсете сред хобитата си, а сред нещата, в които влагате време, защото времето е най-важното нещо, което не притежавате.”

Шерил Сандбърг: “Пътят към успеха не е права линия”

Главният оперативен директор на Facebook и основател на LeanIn.Org, Шерил Сандбърг, ни съветва да имаме план за развитието си в следващите 18 месеца, но не по-далеч в бъдещето от това.

Пет важни урока, които милиардерите, са искали да знаят в началото на кариерата си

“Ако се опитате да начертаете права линия до мястото, към което се стремите, не само че ще се окаже, че сте сбъркали в преценката си, но и ще изпуснете много възможности”, споделя Шерил.

За нея най-успешната стратегия е да имаме бегла представа къде искаме да се озовем накрая, но да планираме пътя си до там на малки порции.

Наръчник за успех от Виктория Бекъм, Бионсе и още три влиятелни жени

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи
Кариера14 ДЕКЕМВРИ 2021

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Ниското качество на звука при работа от вкъщи води до 29% по-висока тревожност

Най-силен е този екип, който... клюкари
Кариера03 НОЕМВРИ 2021

Най-силен е този екип, който... клюкари

Според проучванията всеки ден отделяме средно по 52 минути, за да говорим за другите

5 признака, че трябва да напуснете работата
Кариера06 ОКТОМВРИ 2021

5 признака, че трябва да напуснете работата

Когато стресът започва да влияе на здравето ви, е време да се замислите дали това е правилното работно място за вас

Равенство и доверие: Колко са важни на работното място
Кариера09 АВГУСТ 2021

Какво да направим преди 8 часа в понеделник, за да е успешна цялата ни седмица?

Мотивирайте се още от началото на първия работен ден