Психология : Кариера12 НОЕМВРИ 2019

Искам да напусна работа: Преди да го направите, прочетете това

Психологът д-р Бен Майкъл е направил опит да изведе точна формула, която да ни посочи кое е правилното решение

Искам да напусна работа: Преди да го направите, прочетете това

“Колкото повече говоря с хората за трудностите, свързани с предприемането на професионална промяна, толкова повече търся лесен отговор, рамка, математическа формула за вземане на подобно решение. И така, реших да опитам. Това е продуктът на моето вдъхновение”, казва д-р Бен Майкъл, чиято специалност е да помага на хората да постигнат психично здраве и благополучие чрез творческа изява.

Прочетете още: Без твоя екип ти си нищо, съветва Ана Уинтур

Има четири фактора, които трябва да имате предвид, когато обмисляте дали да напуснете работата си или не: нови знания, признателност, доходи и възможности за бъдещо развитие.

1. Нови знания

Доколко научаваш нови неща в работата си?

На почти всяко работно място човек има какво да научи. Въпросът е дали се чувствате вдъхновени да го направите, както и дали не сте станали вече толкова добър в дадена дейност, че се носите изцяло по инерцията.

2. Признателност

Колко смятате, че ви ценят на работа?

Всеки човек има нужда да работи на място, където чувства признателност и уважение.

3. Доходи

Чувствате ли, че сте добре платени за това, което правите?

“Без значение какво говорят някои, парите са много важни”, казва той.Не са всичко, но не са и незначителни. Както един клиент ми каза веднъж – “Единствените хора, които смятат, че парите нямат значение, са богатите. За останалите те са много важни – особено когато нямате с какво да платите наема.”

4. Перспективи

Какви възможности виждате за напредък или за интересни неща за правене в бъдеще?

Оценете всеки от четирите фактора от 1 до 10 за текущата си работа.

Да кажем например, че не се чувствате така, сякаш се учите много от текущата си работа, така че оценявате обучението с 2. И усещате, че ви ценят, но не достатъчно, така че давате на този аспект оценка 5. Получавате по-скоро добро заплащане, така че давате 7 и има известен шанс за развитие в бъдеще и давате 5.

Ако съберете точките, резултатът ще бъде такъв: 2 (Учене) + 5 (Признателност) + 7 (Доходи) + 5 (Перспективи) = 19. Това е резултатът за текущата ви работа.

Сега направете същото за друга работа, за която може би мислите.

Да речем, че очаквате да научите много от новата си работа, така че дайте 7. Мислите, че ще ви оценят много – дайте 7. Представяте си, че доходите ви ще бъдат приблизително същите, така че ги класирайте отново със 7. Накрая, виждате големи перспективи, така че 9.

Ако ги сумирате ще получите следния резултат: 7 (Учене) + 7 (Признателност) + 7 (Доходи) + 9 (Перспективи) = 30. Това е резултатът за бъдещата ви работа.

Изглежда лесно, нали? Сегашната ви работа получи 19 точки, докато бъдещата ви получи 30, така че по всяка вероятност си струва да напуснете работа? Не е задължително. Има два фактора X, които са много важни при вземането на това решение:

5. Промяна

Колко ще се разстрои животът ви, ако смените работата?

6. Страх

Колко се страхувате от новото и непознатото?

Оценявайте всеки фактор от 1 до 10. Да речем, че промяната на работата ще има умерено въздействие върху живота ви, така че давате оценка 4. Страхувате се от промяна средно, затова поставете там 5. Съберете двете числа и ще имате резултата Промяна/ Страх.

Сега извадете цифрата или числото за промяна/ страх от предходния сбор на бъдещата си работа и сравнете резултата с рейтинга на настоящата си работа. В нашия пример това означава бъдеща работа = 30 минус промяна/ страх = 9, така че резултатът е 21, докато за текущата ви работа е 19. Това означава, че е време да си тръгнете.

Това, което остава сега, е да предприемем действия. Ако това уравнение ви убеждава да останете на работа, но все още се чувствате нервни, опитайте се да промените първите четири фактора: Нови знания, Признание, Доходи и Перспективи. Ако се опитате да подобрите тези аспекти, но все още се чувствате нещастни, може би ще трябва да направите изчисленията отново.

Какво правят всички успешни жени през първия час на работа

Не допускайте да ви мачкат на работа, ако сте интроверт

6 полезни навика, които ще ви научат да мислите като лидер

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Вечерната рутина за максимален релакс след работа
Кариера14 СЕПТЕМВРИ 2020

Вечерната рутина за максимален релакс след работа

Няколко ритуала в помощ на хората, които не си падат по ранните сутрини

Как да се освободим от стреса по време на пътуване
Кариера08 СЕПТЕМВРИ 2020

Стресът след почивка и как да го превъзмогнем

Независимо колко дълга е била почивката, в един момент тя трябва да свърши - като всичко хубаво

Цветовете, които носим на работа са ключови за успеха ни
Кариера19 АВГУСТ 2020

Цветовете, които носим на работа са ключови за успеха ни

Цветовете на работното място трябва да бъдат внимателно подбрани

Когато имаме само 10 минути за релакс от работата
Кариера11 АВГУСТ 2020

Когато имаме само 10 минути за релакс от работата

Десет идеи от нас за разпускащи дейности за по десет минути