Психология : Better me09 МАРТ 2021

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Как този стремеж може да вреди на психиката ни?

Мантрата “винаги прави правилното нещо” може да бъде нож с две остриета.

От деца ни учат винаги да се стремим да сме добри, изрядни и да взимаме правилните решения в живота. Приет по определен начин този поглед към живота може много да ни помогне, но също така и да ни навреди.

Много психолози съветват да се доверяваме на преценката си за правилното и неправилното, когато взимаме решения, за да подобрим мнението за себе си. Според тях винаги, когато сме изправени пред някакъв избор, подсъзнателно винаги знаем кое е правилното решение, но понякога нарочно избираме да не го направим. Тяхната теория е, че ако се съсредоточим да бъдем коректни и да се доверяваме на първоначалната си преценка за добро и лошо, с времето ще започнем да бъдем по-самоуверени и удовлетворени от живота си.

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Всичко това звучи много добре на думи, но както в повечето случаи, не важи за всеки човек. Според проучване на “Journal of Personality & Social Psychology” хората вземат решения по два различни начина. Едните са ориентирани преценъчно, другите – придвижващо.

Придвижващо ориентираното поведение е настроено практично – избират кое по-бързо и ефикасно ще ги доведе до целта. Не се замислят твърде много, защото предпочитат да вложат повече усилия в изпълнението на задачата, отколкото планирането й.

Парадоксът, който наричаме “шопинг терапия”

Преценъчно ориентираното поведение е типично за хората, които мислят единствено как да направят доброто нещо. Те винаги ще направят това, което смятат, че трябва, дори и ако това значи, че те самите ще страдат. Тяхното желание да бъдат добри понякога се превръща в обсесия и когато осъзнаят, че са направили грешка, изпадат в паника.

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Точно това прави мантрата “винаги прави правилното нещо” токсична за втория тип хора. Те са склонни да стигат до самонараняване и наказване в случай, че не се справят да изберат доброто решение.

А всъщност никак не е лошо да правим грешки от време на време. В книгата си “По добре с грешки – неочакваните ползи от това да бъркаме”, Алина Тудженд сравнява детското поведение с това на възрастните. Когато децата направят грешка родителите им може да им се скарат и да ги накажат или вместо това да им покажат правилното решение по начин, по който ще ги поучи. Разбира се, в повечето случаи втората стратегия е по-успешна, докато в първата често се предизвиква обратния ефект и детето се бунтува.

Как да отгледаме щастливи деца

Поведението на зрял човек не е толкова по-различно от това. Идеята за книгата на Алина всъщност й е хрумнала от ситуация, която се случила на самата нея. Допуснала е грешка в работата и след това я отричала пред шефа си. Това предизвикало спор и нарушило отношенията й с хората на работното място, защото и други били замесени в ситуацията. Освен това Алина била под постоянен стрес да не направи още грешки и това влошило качеството на работата й.

Изводът в такъв случай е, че трябва да имаме по-спокоен поглед на нещата. Грешките могат да бъдат и хубаво нещо, защото ни позволяват да се поучим от ситуацията и дори да намалим стреса, който изпитваме.

Не отвръщайте, когато ви обидят

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна