Не отвръщайте, когато ви обидят

Реагирайте с хумор и ще омаловажите нападателя и думите му

Гневът, който изпитваме от обида е трудна за овладяване емоция.

Независимо под каква форма е обидата – с думи или жест, директна или под формата на уж невинна шега, неминуемо в нас се надига чувство на яд и тъга. В зависимост от темперамента, е възможно човек да изпадне в буйна ярост, други пък задържат обидата в себе си и могат дни наред след това да се чувстват потиснати и да преживяват отново и отново болезнения момент.

Най-добрият начин на посрещнем обидата обаче е без гняв и без да се поддаваме на желанието да отвърнем на нападката.

Да се оставим на гнева да ни завладее е възможно най-лошата реакция. Тя ни поставя в позицията на по-слаби по няколко причини. Първо, защото е доказателство, че приемаме обидата и човека, който ни напада, сериозно. Второ, защото такава силна емоционална реакция издава, че в някаква степен сме съгласни с обидното твърдение. Гневът е емоция, която ни дестабилизира и ни причинява страдание, така че това също е достатъчна причина гневният човек да се смята за слаб човек.


Когато изпитваме гняв, ние наказваме себе си за стореното или казаното от някой друг. Старайте се да се освободите от тази емоция, когато ви засегнат

Може би ще прозвучи като тотално противоречие, но понякога най-силната ни позиция е да приемем обидата. Какво означава това? Ако човекът, казал нещо обидно, е някой, когото уважавате и чието мнение цените, си заслужава да помислите за момент и да си дадете сметка дали в твърдението му има доза истина. Много често точно обидните нападки, които ни вбесяват най-много, съдържат зрънце истина. Например ако половинката ви нарече “мързел”, много вероятно е това качество наистина да ви е присъщо и да ви измъчва. В такъв случай, колкото и да е болезнено, по-конструктивната реакция е да приемем обидата, да признаем истината, която се съдържа в нея. Това е неприятен, но необходим път към разрешаването на проблема. Ако, както посочихме в примера, имате склонност да сте мързеливи и да протакате, с това най-вероятно изнервяте не само околните, но и самите себе си. По-добре е не да заемате отбранителна позиция, а да адресирате проблема в себе си ида направите усилие да се промените.

Да отвърнете на обидата не е начин да излезете победител. По простата причина, че влизайки в словесна престрелка, вие слизате на нивото на своя нападател и сами придавате тежест на казаното от него. Независимо колко остроумна може да е вашата контраатака.

Когато ви обидят, хуморът е сигурен начин да покажете, че сте по-силната страна.
Да се пошегуваш с човека, който те е нападнал с някакво твърдение и се е опитал да те уязви, означава, че думите му са маловажни за теб и по тази причина не ти причиняват никакво напрежение.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me20 ЯНУАРИ 2020

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Разработен пред век, но работи по-добре от всякога точно днес

Better me19 ЯНУАРИ 2020

Как да се превърнете в по-спокоен човек

Усвоете тези 10 навика

Better me04 ЯНУАРИ 2020

По-щастливи и успешни с едно елементарно 5-минутно упражнение

Нанси Дарлинг иска всички да правим това периодично - упражнението има невероятен ефект за това да проясни мислите и да стабилизира посоката на живота ни

Better me17 ДЕКЕМВРИ 2019

Десетте най-успокояващи песни в света, според науката

Фаворитът в класацията може да намали нивото на стреса с впечатляващите 65%, а тук ви предлагаме да чуете всички в челната десятка!