На колко години сте? Внимавайте, ако са 29, 39, 49, 59…

Ставаме склонни към изневяра и депресия

Досега смятахме, че кризата на средната възраст спохожда човек веднъж в живота.

Нови проучвания хвърлят различна светлина върху кризите, свързани с ЕГН-то. Оказва се, че на всяка възраст, завършваща на 9, хората са разтърсени от желание за радикална промяна, както и стават склонни към депресия.
Явлението започва на 29 години и се случва отново на 39, 49, 59 и т.н.
“По време на нашите изследвания, открихме, че на възраст завършваща на цифрата 9 хората масово се измъчват от въпроса дали животът им има смисъл”, казва професор Адам Алтър от Stern School of Business в Ню Йорк. “Това може да се окаже много сложно психологическо изживяване, особено ако човекът не е уверен в изборите си от миналото и в посоката, която е поел животът му”. Хората стават склонни към радикални промени, често изведнъж се втурват да тренират усилено или да променят външния си вид по друг начин, повишава се драстично рискът да изневерят на партньорите си, както и да изпаднат в депресия. За съжаление се покачва и рискът от самоубийство.
На колко години сте? Внимавайте, ако са 29, 39, 49, 59...
Като всяка криза, и тази може да тласне човек в коренно различни посоки. Хората се насочват или в крайно мотивирани действия (например започват да живеят здравословно) или в крайно деструктивна посока. В най-лошия случай, ако емоционалното равновесие на човек като цяло е разклатено, неговите мерки за справяне със съмненията са радикални, хаотични и рисковани. Случва се хора да напуснат сигурната си, макар и скучна работа, да профукат всичките си спестявания и да решат да станат инструктори по сърф на морето. В групата на 29-, 39-, 49- и 59-годишните също се срещат и много хора, които изоставят семействата си и могат даже да се отчуждят от децата и близките си в желанието рязко да прескочат в някаква нова, по-пълноценна, желана (но и неясна за тях самите) реалност.
Биологически, тези кризи не са обосновани. Те имат единствено социална причина – усещането за граничност, което ни връхлита точно преди преминаването от една декада в друга. “Чисто биологически, разликата между 29 и 30 години не е по-съществена от тази между 28 и 29 например” – казва проф. Алтър.
Той съветва да не се поддаваме на усещането за надвиснал катаклизъм, когато сме на възраст с девятка накрая. Тези моменти просто са добър повод да спрем и да помислим над посоката, която сме избрали за живота си и може би да вземем някои важни решения и да се отървем от неща, които ни пречат. Но със сигурност не е нужно да преобръщаме рязко целия си живот и да вършим неща, за които по-късно ще съжаляваме.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна