Психология : Better me11 ЯНУАРИ 2022

Кажете “Благодаря” на някого днес. Полезно е за здравето

Днес е световният ден на думата “благодаря”

Колко често си казваме “благодаря”? Недостатъчно.

Ако се допитаме до експертите, лесно ще установим, че не прекарваме достатъчно време, оценявайки хората и нещата около нас и със сигурност не си казваме “благодаря” достатъчно. Според изследване на 2000 възрастни 64% от жените изразяват благодарност в ежедневната си комуникация с другите, защото това ги кара да се чувстват добре. Учените са открили, че чувството на благодарност намалява стреса, увеличава радостта и стимулира оптимистичната нагласа на хората.

Но искрената благодарност, която идва отвътре, не е толкова често срещана, колкото трябва. За нея се изисква да работим върху себе си и да се съсредоточаваме върху малките неща, които имат значение.

Кажете "Благодаря" на някого днес. Полезно е за здравето

За да бъдем по-щастливи с живота, който имаме днес, и да бъдем благодарни за всичките му дарове, психолозите съветват да се съсредоточим върху тези неща:

  • Задайте си цел да сте отдадени на собственото си щастие: Мотивацията е също толкова важно качество при преследването на мечтите, колкото е и в преследването на благодарността и щастието.
  • Проявете наблюдателност: Развийте навика да обръщате повече внимание и на най-дребните неща, които ви правят щастливи. Не прекарвайте живота си в търсене на само големите цели – така често пропускаме хиляди възможности да се усмихнем. Нека оценяваме дори онези моменти, които в забързаното ежедневие могат да се сметнат за маловажни, а когато отделим време да ги оценим, ни карат да се чувстваме благодарни за живота и това, което ни заобикаля.
  • Помислете какво би било, ако хората, които обичате, ги нямаше: Да, този съвет вероятно е най-мрачен от всички, но само когато осъзнаем какъв би бил светът без близките ни, разбираме колко благодарни сме на всеки един момент с тях.
  • Разгледайте албумите със снимки: Помислете за всички спомени, които са оставили отпечатък върху вас и сте запаметили в  кадър – те са тези, за които трябва да сте истински благодарни.
  • Наслаждавайте се на изненадите: Записвайте си всички събития, които са успели да ви изненадат приятно през цялата година. Така накрая на 2022-ра ще имате един цял списък с всички красиви емоции и хубави подаръци от живота, които да ви накарат да се чувствате благодарни за преживяното през годината.

Светът отбелязва днес Деня на думата “Благодаря”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна