Психология : Better me19 ЯНУАРИ 2020

Как да се превърнете в по-спокоен човек

Усвоете тези 10 навика

Навиците на спокойните хора ще ви помогнат да промените живота си към по-добро.

Как можете да станете по-спокоен човек, когато почти цялото ви ежедневие е истинска лудост? Истината е, че ако наблюдавате реакциите на спокойните хора, ще можете да определите няколко общи черти между тях, и – защо не – да вземете уроци за живота:

Те избират ходенето пеша

Спокойните хора ходят много. Избягват градския транспорт, имат куче, което разхождат всяка сутрин и вечер, или пък използват уикендите за приятни преходи сред природата. Ходенето доказано успокоява, намалява нивата на стреса и изчиства ума. Така че дори да не се отказвате от градския транспорт или автомобила си изцяло, слизайте една спирка по-рано или паркирайте по-далече, за да походите поне половин час на ден.

Не бързат
Те имат достатъчно време да стигнат до местоназначението си и не се паникьосват. Ако нещо се обърка, те просто преразглеждат списъка със задачи и пренареждат приоритетите за деня/ месеца. Или просто стигат до извода, че няма да се справят с нещо навреме. Тогава отиват да се извинят и да поискат помощ.

Гениално простички ритуали за по-добър живот

Грижат се за себе си и това е приоритет
Достатъчно сън, редовни упражнения и добра храна – за спокойните хора тези неща не стоят изобщо под въпрос. Превърнали са ги в навик.

Имат свои ритуали и ред
Известно количество рутина може да намали нивото на стреса в ежедневието ни. От малка церемония на сутринта и планове за обяд, до дрехите, които ще се носят през следващите няколко дни, спокойните хора имат установен режим за голяма част от задачите си. При работа на “автопилот” минимизираме нуждата да се взима решение, а така съзнанието ни работи по-гладко, особено в стресовите периоди.

Владеят умението да живеят за мига
Обичат спокойствието и са склонни да правят медитация, йога, тай чи или други подобни практики. Дейности като сърф, градинарство или четене също помагат за прогонване на стреса, стига да сме усърдни. Най-добър ефект имат, когато заниманията са редовни.

Използват разумно телефона си
Спокойните хора не са обсебени от мобилните си телефони, но ги използват достатъчно, за да си вършат работата и да общуват, може би за да слушат музика или да се запознаят с новините. Но умеят и да си определят време, в което да се наслаждават на други неща, докато са офлайн.

35 цитата, които ще променят живота ви

Умеят да поставят граници
Те са наясно с това кои неща влияят добре и кои -зле, на тяхното психическо, физическо и емоционално състояние. Знаят кога да направят компромис и кога да кажат “не” без да се чувстват виновни.

Те допускат мисълта, че нещо може да се обърка
Спокойните хора съзнават, че животът е непредсказуем, но не изпадат в паника от този факт. Следват правилото, че е добре човек да има план, но трябва да е подготвен да го променя в движение. Винаги е възможно нещо да не проработи така, както сме очаквали, но и новата ситуация ще намери своето решение – стига да запазим спокойствие и да мислим трезво.

Те са действително свързани със света

Усмивката, спонтанният жест на помощ за един минувач, телефонно обаждане до родителите – това са съществени неща в емоционалната динамика на ежедневието ни. Човекът, който има позитивни емоционални реакции и поддържа здрави семейни и приятелски връзки, е в пъти по-малко уязвим за стреса.

Оценяват малкото си място във Вселената
Спокойните хора знаят колко малки са във Вселената и разбират, че има един много по-голям свят отвъд техните собствени. Те приемат сериозно своите задължения, работата и плановете си, но не драматизират и не се оставят егото им да ги води за носа.

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна