Психология : Better me01 ЯНУАРИ 2019

Гуруто Ошо: Смехът е толкова свещен, колкото и молитвата

Много са мъдростите на Ошо (1931 – 1990 г.), които дават яснота на милиони хора по пътя им

“Слушайте с повече осъзнаване. Пробудете се. Когато чувствате, че ви е омръзнало, накажете се както трябва. Себе си, не другиго. Отворете широко очи. Събудете се. Слушайте и чувайте.”

Много са мъдростите на Ошо (1931 – 1990 г.), които дават яснота на милиони хора по пътя им. Роден в Индия и живял в Индия и САЩ, той е един от най-популярните и най-противоречиви духовни учители на нашето време. Провежда беседите си на открито и е известен с това, че поднася мъдростта си понякога с хумор, дори със сарказъм.

Много популярни са Десетте “заповеди” на Ошо, макар че той самият ги споделя с доза ирония, уточнявайки, че мрази всякакви заповеди. Ето ги и тях:

  1. Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти.
  2. Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си.
  3. Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде.
  4. Любовта е молитва.
  5. Да станеш “Нищо” е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението.
  6. Животът е сега и тук.
  7. Живей будно.
  8. Не плувай — носи се по течението.
  9. Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент.
  10. Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.

Прочетете и още от мъдростта на Ошо:

Знам, че идвате тук да търсите някаква установеност, някакво верую, някакъв „изъм”, нещо, на което да принадлежите, на което да се осланяте. Идвате тук поради своя страх. Търсите някакъв прекрасен затвор – за да можете да живеете без никакво осъзнаване.

Бих искал да ви направя по-неустановени, по-несигурни – защото животът е такъв, Бог е такъв. Когато има повече несигурност и по-голяма опасност, единственият начин да се отговори на това е чрез осъзнаване.

Има две възможности. Или ще си затвориш очите и ще станеш догматик, ще станеш християнин, хиндуист или мюсюлманин… ще станеш като щраус. Това няма да промени живота ти, а просто ще ти затвори очите. Просто ще те направи глупав, неинтелигентен. В своята неинтелигентност ще се чувстваш сигурен.

Животът не е механичен процес, той не може да бъде установен. Той е една непредвидима мистерия. Никой не знае какво ще се случи в следващия момент.

Не – нищо не е сигурно. Това е моето послание. Нищо не може да бъде сигурно, защото сигурният живот би бил по-лош и от смърт. Нищо не е установено. Животът е пълен с неустановености, пълен с изненади – в това е неговата красота! Никога не можеш да дойдеш до този момент, когато да кажеш: „Сега съм установен”. Когато кажеш, че си установен, ти само оповестяваш смъртта си; просто си се самоубил.

Животът непрестанно се движи с хиляда и една неустановености. В това е неговата свобода. Не я наричай несигурност.

Гуруто Ошо: Смехът е толкова свещен, колкото и молитвата

Препрограмирайте лесно ума си за повече щастие

Свободата създава страх. Хората говорят за свободата, но се страхуват. А човекът още не е човек, ако се страхува от свободата. Аз ви давам свобода, не ви давам сигурност. Давам ви разбиране, не ви давам знание. Знанието ще ви направи установени. Ако мога да ви дам някаква формула, някаква установена формула, че има Бог, Свети Дух и Исус, единородният Божи син; че има рай и ад, че тези са добрите дела, а онези са лошите, и че ако вършите грях, ще отидете в ада, а ако вършите това, което наричам добродетелни дела, ще отидете в рая – край! – вече сте установени. Ето защо толкова много хора са избрали да бъдат християни, хиндуисти, мюсюлмани, джайни – те не искат свобода, те искат фиксирани формули.

Когато смъртта почука на вратата ти, всичките ти установени неща ще са просто гатанки и глупости. Не се привързвайте към никакви установености. Животът е неустановен – в самата му природа е такъв. И интелигентният човек остава винаги неустановен.

Животът не е наука, той не представлява причинно-следствена верига. Като нагрееш водата до сто градуса, тя ще се изпари – това е установеност. Но в истинския живот нищо не е така установено.

Идвате при мен да търсите знание; искате някакви установени формули, за да можете да се придържате към тях. Не мога да ви дам никакви. Всъщност ако имате такива формули, ще ви ги отнема! Постепенно ще разруша вашата установеност, постепенно ще ви направя все по-колебливи, постепенно ще ви направя все по-несигурни. Това е единственото нещо, което трябва да се направи. Това е единственото нещо, което един Учител трябва да направи! – да те остави в пълна свобода. В пълна свобода, с отваряне на всички възможности, с нищо фиксирано… ще трябва да си осъзнат, нищо друго не е възможно.

Това е, което аз наричам разбиране. Ако имаш разбиране, несигурността се явява неотменна част от живота – и е добре, че е така, защото това превръща живота в свобода, в една непрестанна изненада. Човек никога не знае какво ще се случи. Това те държи непрекъснато в състояние на удивление. Не го наричай неустановеност – наречи го чудо. Не го наричай несигурност – наречи го свобода.
Хората приемат всичко толкова сериозно, че това наистина се превръща в голяма тежест за тях. Учете се как да се смеете повече. За мен смехът е толкова свещен, колкото и молитвата.

Гуруто Ошо: Смехът е толкова свещен, колкото и молитвата

Всяко действие, дори и най-незначителното, ще доведе до незабавен резултат. Просто останете в тишина, бъдете бдителни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е наблюдавал себе си и е открил кое за него е правилно и кое – не, кое е добро и кое – лошо. Благодарение на това, че е открил своята истина сам, той израства в очите си, авторитетът му нараства. Дори целият свят да твърди нещо друго, за него нищо няма да се промени. Той има своя собствен опит, на който може да се опре и това е достатъчно.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна