Психология : Better me26 АПРИЛ 2018

13 промени, които да направим с живота си на 30

За да може да живеете щастлив и пълноценен живот, когато сте на 50

30 години е възрастта, когато виждаме какво сме постигнали до този момент и си поставяме нови цели. Все още кипим от енергия, а времето и мечтите са пред нас.

В този момент обаче е важно да се вслушаме в по-възрастните и по-мъдрите, които има какво да кажат за пропуските, които може да допуснем точно в този период от живота ни и да ни помогнат да избегнем грешките. Те ни дават няколко насоки какви промени трябва да направим, за да имаме по-щастлив и пълноценен живот, когато сме на 50.

1. Лягайте и ставайте по едно и също време

Неведнъж сме ви съветвали да си лягате и да ставате по едно и също време и да не залагате на повечето сън през уикенда. Учените са категорични, че по този начин тялото по-лесно свиква с денонощния цикъл и ще избегнете риска да сте изморени дори след дълъг сън.

15 неща, които всяко момиче на 30 трябва да има у дома

2. Водете си дневник

Овладейте навика да записвате мислите и наблюденията си и да описвате живота си в дневник. Това не само ще ви помогне да отпуснете парата, но и по този начин много по-лесно ще успявате да анализирате и да разберете много от случките, през които сте преминали. А в бъдеще ще можете да се връщате към най-любимите си моменти.

13 промени, които да направим с живота си на 30

3. Започнете да спестявате

След 30-тия ви рожден ден е идеалния момент да започнете да заделяте по някой и друг лев. Точно сега се предполага, че вече сте постигнали някаква стабилност във финансово отношение и ще имате възможност да спестявате. Помислете за парите си за пенсиониране. Завършете курс за финансиране, за да разберете как работят различни видове застрахователни програми, как можете да увеличите доходите си и как да си създадете фонд, в който да запазите спестяванията си. Животът е пълен с обрати и винаги са нужни пари за черни дни.

Основните правила в грижата за кожата за жените на 30+

4. Ходете на лекар всяка година

Малко хора се замислят за здравето си, когато са на 30. Но забързаният начин на живот, липсата на физическа активност, стресът в работата и лошите навици могат да повлияят на здравето ви доста сериозно. Дори да няма нещо, което да ви притеснява на момента, посещавайте лекаря си най-малко веднъж годишно, защото много заболявания могат да се развият без да проявявате някакви симптоми.

13 промени, които да направим с живота си на 30

5. Фокусирайте се върху нещо, което правите наистина добре

След 30-годишна възраст вече трябва да сте нясно с това, което правите най-добре. Сега е моментът да си поставите професионални цели, да се фокусирате върху положителните си качества и да се осъвършенствате. Това ще изиска време, но пък ще ви помогне да постигнете повече в живота си.

6. Поддържайте добри връзки с близките си

Опитайте се да прекарвате повече време със семейството и близките си. Ако в миналото сте имали сериозни проблеми, трябва да се опитате да ги разрешите. С възрастта отношенията ни се променят и това зависи най-вече от нас. Родителите често не виждат децата си като възрастни, но ние трябва да им покажем с действията си, че се справяме перфектно и сами.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна