Living : Лица11 МАРТ 2020

Жени Калканджиева ни призовава да бъдем себе си в стила си

Разговор за мода, красота, кино и семейството

Евгения Калканджиева предпочита да бъде естествена – не залага на подмладяващи процедури, не се поддава на диети и не попада в плен на тенденциите в модата.

Жени е най-известна с титлата си като Мис България 1995 година, с модната си агенция “Визаж”, а вече и с главната си роля в новия български филм, който се нареди сред най-успешните – “Ятаган”. Но освен това тя е неоспорим източник на вдъхновение за стилни визии и има какво да ни сподели по темата.

Жени Калканджиева ни призовава да бъдем себе си в стила си

И блестящото й участие в новия български филм ни вдъхнови да я разпитаме за нейните най-добри съвети за стила, а заедно с това тя ни сподели и повече за това, което се е случвало зад кадъра.

Какво те накара да решиш да се включиш в „Ятаган“?

На първо място сценарият ми беше много интересен. Хареса ми това, че играят мои любими и много важни актьори и заради това, че всеки един човек, според мен, тайно си мечтае да участва в кино продукция.

Затрудни ли те работата по филма, след като това бе дебютна главна роля за теб?

Естествено, че ме затрудни. Първо, защото се притеснявах, тъй като, когато правиш нещо за първи път и си взискателен, това е нормално.

Също така бях отвикнала да уча наизуст, а специално моята роля имаше много текст и реплики, който казват нещо, но не казват нищо. Трябваше да говоря с политически език, а това е много далеч от моето амплоа.

Жени Калканджиева ни призовава да бъдем себе си в стила си

Аз съм кратка, ясна, директна, импулсивна… Докато във филма трябваше да играя човек, който не познавам и е изключително далеч от мен.

Как съчетаваш работата със задълженията у дома?

Държа да кажа, че ми беше много трудно и благодаря на мъжа ми, че той отделяше доста време на детето. Определено в тези 25 снимачни дни не бях редовна вкъщи, не можех да взимам детето от училище, да пазарувам. Ние сме си разпределили ангажиментите, но Тачо много ми помагаше, за което изключително много му благодаря.

Затрудни ме и в работата ми, трябваше да се наваксват пропуснати срещи. Все пак Визаж е фирма, която има организационни календари и планове за цялата година. Не можеш да кажеш на екипа „Утре имам ангажимент или фирмено събитие, на което сме поели дефилето с моделите ми“. Аз обаче имам страхотен екип в офиса, страхотен съпруг и детето ми вече е достатъчно голямо, че да може да се оправя самичко.

С коя героиня от книга или филм се оприличаваш най-много?

Няма героиня от книга или филм, която да прилича на мен. Смятам, че всеки човек е идентичен, всяка съдба е различна. Всички ситуации спрямо времето са различни.

Най-интересното, е че досега не съм гледала нито един филм, нито съм чела книга, които да изкарат положително една МИС-ка или модел. Не съм срещала история за истинска и силна жена, която тръгва по пътя си, но с красотата и с модата.

Жени Калканджиева, Китодар, Ники Кънчев и още от звездите на премиерата на “Ятаган”

Както знаете, и в „Дявола носи Прада“ и в много други филми и книги нашата професия изглежда малко повърхностна и префърцунена и заради това не мога да се оприлича с никоя героиня.

Кой предмет у вас е с най-голямо сантиментално значение?

Бих казала, че това са снимките на майка ми и на баща ми, тъй като аз ги загубих и двамата. Това са предметите, които ми въздействат, натъжават ме, карат ме да се разчувствам.

Понякога, когато Жорко донесе шестица или е направил нещо хубаво, аз си говоря с тях, усмихвам им се и преживявам моментите с тези снимки. Също така, когато съм ядосана, разочарована или нервна и не мога да се оплача на никой друг оставам с тези снимки и казвам своите проблеми.

Освен в България в коя друга държава чувстваш като свой втори дом?

Разбира се, това е Италия. Първо, защото говоря езика, работила съм там дълъг период от време. Храната им е храна, музиката им е музика, киното им е кино, виното е вино.

Хората са изключително мили, дружелюбни и отзивчиви. И накрая – никога не съм виждала италианец или италианка, които да са зле облечени. Там всичко, като че ли е една уникална осанка.

Как поддържаш формата си – наблягаш на диета или фитнес?

Засега никак, но си обещавам да започна упражнения и леки ограничения, тъй като аз диета не мога да пазя. Нямам ботокс или други неща, но вече съм на 45 и си обещавам, че вече мога да правя неща, които си правят и другите жени на тази възраст. Бях си казала, че ако правя нещо ще е след тази възраст, още не знам как и какво, но ще видим.

Когато имаш само няколко минути, за да се приготвиш, на какво наблягаш – на грима или на стилизирането на тоалета?

Наблягам на тоалета, защото аз вече се гримирам за 10 минути, толкова съм се усъвършенствала. Тоалетът ми е проблем, защото започва чудене какво да се облече, с какво да се съчетае. Мисля, че губя повече време за тоалета, тъй като гримът при мен е лесна работа.

Жени Калканджиева ни призовава да бъдем себе си в стила си

Какъв е най-големият враг на стилната визия?

Желанието да искаш повече и желанието да се направиш на повече от другите. Смятам, че стилната визия е нещо, което трябва да бъде много премерено. Човекът не трябва да се старае да е харесан от другите, самият той трябва да се харесва.

Жени Калканджиева отпразнува 25 години агенция “Визаж”

Когато някой много се стреми да го забележат и да се направи на стилен, той прави страхотни грешки. Съветът ми е първо хората да преценят какво им отива и какво не, защото има много неща, които са модерни, но например на мен не ми отиват плисета, буфани. Всичко трябва да е съобразено със структурата, телосложението, цвят на кожата и чертите.

Работата ти като собственик и мениджър в модната агенция „Визаж“ вероятно всекидневно те запознава с нови трикове за красотата – ще ни издадеш ли някоя от тайните, които си научила?

Странното е, че нямам конкретни трикове, които правя. Това, което съм научила, е да консумирам изключително много вода. Закуската ми, например, е кисело мляко с малко захар, въпреки че го отричат сега, но аз съм израснала така.

Жени Калканджиева ни призовава да бъдем себе си в стила си

Днес много се говори за външния вид на моделите и дали трябва да има някаква рамка, в която те да се вписват. Какво е твоето мнение по въпроса и какво според теб най-много определя красотата на една жена?

Понятието модел в България вече е много размито и ме е страх да говоря на тази тема, защото мога да обидя много хора. В момента модел е Ким Кардашиан, например, която е като една пластмасова кукла. На мен например не ми харесва, по-скоро ми прилича на герой от комикс.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

10 години без Уитни Хюстън
Лица11 ФЕВРУАРИ 2022

10 години без Уитни Хюстън

Припомняме си за живота на неповторимата певица

Номинираха Стоянка Мутафова за "Гинес"
Лица02 ФЕВРУАРИ 2022

Цитатите, с които ще запомним Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението й

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги
Лица01 ФЕВРУАРИ 2022

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги

Актьорът почина на едва 37 години

Принцеса Даяна никога не излизала без парфюм
Лица31 ЯНУАРИ 2022

Принцеса Даяна миела чиниите в двореца

Какво е било да работиш в кухнята на принцеса Даяна?