Living : Лица16 НОЕМВРИ 2015

Закуска в Жаки!

Запознаваме ви с шефът на издателска къща Colibri

Запознавам се с Жаклин Вагенщайн в офиса на най-голямата издателска къща в България Colibri.

Там тя оглавява процеса по реализирането на нови заглавия на книжния пазар, организира събития, партита и фестивали, както и срещи с международно известни автори, среща се с деца, приятели и читатели, работи върху различни творчески концепции и трудно намира време за чаша черно кафе без захар. Уговаряме се да я снимаме в стил „Закуска в Тифани”, филм който ще е и основен акцент на фестивала CineLibri, организиран лично от Жаклин по повод 25-годишнината на издателската къща, която тя с гордост ръководи. Правим го в дома й – на чаша черно кафе без захар. 
Colibri празнува 25 години и го прави по нетрадиционен, но изключително атрактивен за хората начин – филмов фестивал с продукции, които сте издавали и като книги? На кого хрумна тази гениална идея и трудно ли се организира подобно събитие?
Идеята отдавна ми се върти в главата и 25-годишнината е чудесен повод да я реализирам. Малцина знаят че Co-Libri означава “обединени книги”. Фестивалът се казва CineLibri, на латински Cine означава “кино”, Libri – “книги”. Всъщност е съвсем естествено да се представят книги и филми заедно. Въпреки че боравят с различни изразни средства, това са двете страни на един и същи медал. Например в нашия каталог над 70% от книгите са филмирани. Концепцията за фестивала се оказа уникална не само за България, но и за света. Забелязвам по реакциите на световни писатели и режисьори, че идеята ги впечатлява. Личности като Даян Кийтън, Фатих Акин, Лив Улман, макар и с отказ да ни гостуват за това издание, ме поздравиха за инициативата. Други разместиха свръх заетите си програми, за да са с нас. 
Закуска в Жаки!

Какви бяха основните акценти, предизвикателства и категорични успехи в историята на Colibri за тези 25 години?
25 години вярваме в книгите. И ги обичаме. Дори когато се превеждат трудно, печатат скъпо или залежават по складовете. Надали страничен човек може да си представи какви компетенции, инвестиции и колко много труд на колко много хора седи зад всяка книга. Предизвикателство е всяка крачка, ние сме малък екип, работим на малък, сложен, непредвидим пазар. Минали сме през много трудности и минаваме и до днес. Но никога не сме се замисляли да се откажем. Днес издаваме от 2 до 5 книги седмично, правим около 100 събития годишно и сме едни от лидерите на пазара. 


С какви хора те е срещала работата ти? Пазиш ли интересни спомени с някои от тях? Разкажи ни, моля те…

Работата ми ме среща всеки ден с интересни хора. Тези контакти ме зареждат изключително. Говорим на първо място за будни и ерудирани личности. При това забавни. Чувството за хумор е най-голямото доказателство за интелект. От строго интелектуалните разговори, през академичните, до срещите на маса, във фотостудиото, на сцената, по света и у нас, всяка среща ми носи много красиви емоции. Да пиеш кафе в Париж с Бернар Вербер, следобедна бира във Варна с Давид Фоенкинос, да спасяваш Фредерик Бегбеде от фенове, да свестяваш припаднали хора след среща със Силви Вартан, да се возиш на трамвай с Вим Вендерс, да бистриш последните клюки с Алисън Шейфър са все част от моя пейзаж. Хората правят работата ми интересна. А те са точно толкова различни колкото книгите им.

Цялото интервю с Жаклин Вагенщайн, четете в GRAZIA ноември…

Интервю: Поля Александрова
Фотография: Димитър Калиновски

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

10 години без Уитни Хюстън
Лица11 ФЕВРУАРИ 2022

10 години без Уитни Хюстън

Припомняме си за живота на неповторимата певица

Номинираха Стоянка Мутафова за "Гинес"
Лица02 ФЕВРУАРИ 2022

Цитатите, с които ще запомним Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението й

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги
Лица01 ФЕВРУАРИ 2022

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги

Актьорът почина на едва 37 години

Принцеса Даяна никога не излизала без парфюм
Лица31 ЯНУАРИ 2022

Принцеса Даяна миела чиниите в двореца

Какво е било да работиш в кухнята на принцеса Даяна?