Living : Лица01 ЮНИ 2021

Трагичната история на Мерилин Монро

Днес Мерилин щеше да навърши 95 години

“Усмихвайте се, защото животът е хубаво нещо и в него има неща, за които да се радваме”, казва Монро напук на трудностите, през които е преминала. 

Родена на Деня на детето, Мерилин Монро запазва пламъка в себе си до края на живота си, въпреки че тъгата и депресията не са й били непознати. Ако беше жива днес, тя щеше да навърши 95 години, но дори за трагично краткия си житейски път Монро успява да създаде история, която напълно преобрази света на модата и киното.

Трагичната история на Мерилин Монро

Не е тайна обаче, че животът й не е изпълнен само с блясък и красота.

Норма Джийн Мортънсън, както е истинското име на актрисата и модел, е родена и умира в Лос Анджелис. Майка й, Гладис Бейкър, се омъжва два пъти преди да роди дъщеря си.

Въпреки желанието си да я отгледа, само две седмици по-късно Гладис осъзнава, че това е непосилна задача за самотна жена през 20-те и поверява Монро на грижите на съседско семейство. Близо седем години Алберт и Айда Болендър влизат в ролята на родители на малката Норма и са искали да я осиновят, но Гладис, която продължава да е част от живота на детето си, се страхувала да им позволи, след като вече е била загубила две деца от бившия си съпруг, който избягал с тях зад границата.

Какво каза Мерилин: вдъхновяващи цитати от една секс богиня

Затова майката на Мерилин я взима със себе си в дома, който дели с господин и госпожа Аткинсън, двойка британци, които работели в киното. Оттук нататък животът на бъдещата секс икона се превръща в ад – по това време Гладис открива, че дядо й се е самоубил, а синът й е бил убит. Трагедията я води до нервен срив и предизвиква серия от психични заболявания. В истерията си тя обвинява дори дъщеря си и в последствие избира да я остави в сиропиталище.

Мерилин попада в множество приемни семейства, в които, за съжаление, не получава никаква подкрепа и защита, а в един от временните си домове тя е сексуално малтретирана.

За малко намира подслон в дома на Ана Лоуър, леля на близък приятел на Гладис. Ана обича малката Норма като собствено дете, но малко, след като става част от живота й, здравето й се влушава и Монро отново остава на улицата.

Трагичната история на Мерилин Монро

През 1942 година, когато тя е едва на 16 години, се омъжва за Джим Дохърти, за да се спаси от престой в още едно приемно семейство. Бракът не е бил по любов и Мерилин не е щастлива, но благодарение на него тя открива своето призвание.

Дива красота: Мерилин Монро на 20 години

Докато Джим служи в армията, Монро започва работа във фабрика за муниции, където среща военен фотограф, който открива таланта й. Съпругът й обаче й дава ултиматум – може да бъде модел само докато той е на служба, а след това ще трябва да се откаже, за да започнат семейството си. Тя му отговаря, като отива в Лас Вегас и подава документите си за развод.

Бързо красотата й става позната на всички, а лицето й малко по малко започва да се появява на все повече модни кампании и списания. Подписва договор с Twentieth Century Fox, с който започва кариерата си като филмова звезда, но преди това тя сменя името си. Макар че сега Мерилин Монро е може би най-разпознаваемото име, младата звезда не го е харесвала и протестирала срещу промяната.

Вечната любов на Мерилин и Chanel No. 5

Камерата веднага се влюбва в русокосата красавица, но това не гарантира нейния щастлив край.

Първата й по-сериозна връзка в Холивуд е с Джони Хайд, вицепрезидент на агенцията Уилям Морис, който е отговорен и за много от иконичните й роли в началото на кариерата й. Джони многократно й предлага брак, но тя винаги му отказва, защото не иска да е асоциирана с по-възрастен мъж с несигурно минало.

По-късно, когато той умира, Монро се съсредоточава върху работата, но се среща с трудности, когато голите й снимки, за които е позирала преди да стане известна, биват разпространени. По същото време разбира и че майка й, която е смятала за мъртва от няколко години насам, е жива и е приета в дом за психично болни. За да запази репутацията си, Мерилин открито говори пред пресата по темата и отново кара всички да се влюбят в нея заради искреността си.

За красотата – научено от Мерилин Монро

В разцвета на кариерата си тя отново среща любовта – този път в лицето на бивш баскетболист, Джо Димаджо. Двамата се женят, но бракът им не трае дълго, след като той не понасял вниманието, което съпругата му получава. Последна капка за него била иконичната й роля в “The Seven Year Itch”, в който е и голямата сцена с бялата рокля.

Трагичната история на Мерилин Монро

След развода Мерилин се мести в Ню Йорк, където започва своя собствена филмова компания и поема по нови пътища с кариерата си. Скоро среща и третия си съпруг, Артър Милър.

С него обаче тя отново не открива щастието. Двамата имат много проблеми във връзката си, но въпреки това се опитват да създадат семейство. За съжаление, Мерилин претърпява няколко аборта, а дори с помощта на серия от операции, докторите я предупреждават, че вероятно никога няма да стане майка.

Ролята й във филма “The Misfits” слага край на брака на Монро с Милър, а смъртта на колегата й от лентата, Кларк Гейбъл, носи още нещастие в живота на актрисата, след като вдовицата му обвинява Мерилин за загубата си.

Тогава тежката депресия, подсилена от зависимостта й към алкохола и болкоуспокояващите, застига иконата на киното и модата и тя се съгласява да постъпи в психиатрична клиника. Там обаче е посрещната с ужасно държание към нея и единствено благодарение на втория й съпруг, Джо, успява да избяга от лошите условия.

Трагичната история на Мерилин Монро

Медиите спекулират, че бившата двойка отново е разпалила любовта помежду си. Дали това е така обаче няма как да разберем – малко след това Мерилин Монро е открита мъртва.

Смъртта й предизвиква огромно вълнение и тъга по света, а много хора също посягат на живота си заради трагичната новина.

Влиянието й върху поп културата и света на модата и киното обаче остава завинаги, а до ден днешен красотата й е вдъхновение за всички ни.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

10 години без Уитни Хюстън
Лица11 ФЕВРУАРИ 2022

10 години без Уитни Хюстън

Припомняме си за живота на неповторимата певица

Номинираха Стоянка Мутафова за "Гинес"
Лица02 ФЕВРУАРИ 2022

Цитатите, с които ще запомним Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението й

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги
Лица01 ФЕВРУАРИ 2022

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги

Актьорът почина на едва 37 години

Принцеса Даяна никога не излизала без парфюм
Лица31 ЯНУАРИ 2022

Принцеса Даяна миела чиниите в двореца

Какво е било да работиш в кухнята на принцеса Даяна?