Living : Лица22 НОЕМВРИ 2021

Петя Дикова: “Добрата майка е щастливата майка”

Едно от любимите лица в ефира и една от най-разпознаваемите водещи отново е на екрана с любимата за нея цел – да ни споделя новото в сферата на изкуството, културата и интересните човешки истории

Кой е малкият, но ефективен трик за родителството, който известната водеща е откраднала от Кейт Мидълтън?

Този сезон Петя Дикова се завърна на работа след второто си майчинство като водещ на културния и лайфстайл сегмент в неделя в предаването “Тази събота и неделя”. Какво е да работиш в екип с Мария Цънцарова и как обединяват сили две не просто мъжки майки, но и мъжки момичета, как се е променила сферата, докато Петя я нямаше, и как Петя се е променила, докато ни липсваше в ефира – за всичко това и още ни разказва сега тя.

По-рано тази година сподели, че един от въпросите, които най-много те е притеснявал като майка отскоро, е бил заветният „кога ще се връщаш на работа“. При теб завръщането, което много родители срещат с притеснение, се случи. Какви са емоциите, които те заобикалят сега?

Все още емоциите са смесени. Разбира се, водеща е любовта към детето/децата, но стремежът към съчетаване на майчинските отговорности и кариерното развитие, също е съвсем нормален. Почитател съм на теорията, че добрата майка е щастливата майка. Ако знаеш какво те прави щастлив и го постигаш, то това те прави и по-добра майка. Много съвременни психолози говорят за качественото vs количественото време с децата. Опитвам се да балансирам, дано успявам. Просто вярвам, че децата (не бебетата) имат нужда от своята социална среда, а дамите – към онези дейности, които са ги дефинирали и в годините, преди да станат майки. Разбирам и жените, които нямат потребност от адреналина на работата. Просто аз съм в телевизията от дете и това е много силно. Е, не толкова силно колкото майчинският инстинкт.

Петя Дикова: "Добрата майка е щастливата майка"

Завръщаш се в една малко по-различна атмосфера, и то в компанията на едно от най-големите имена сред политическите и разследващите журналисти в момента, Мария Цънцарова. Как това ще промени предаването и какво да очакваме?

Да знаете, Мария е всичко това и още много повече – и в ефир, и извън него. Толкова много хвалебствени мейли на очаровани зрители съм чела през годините, че винаги с грейнали очи съм я поздравявала за поредния удар. И винаги, като я видя по коридорите, съм измъквала по един съвет за справянето с две момчета вкъщи – защото и тя, като мен, е мъжка майка, освен мъжко момиче. Нашият симпатичен-вечно-готов-за-шеги-и-закачки-екип допълва продуцентът Ралина Тропанкева – желязна лейди с кадифена ръкавица. Ралина е единственият човек, който с широка усмивка може да ти обясни всичко от това защо даден гост би бил интересен до най-сложния правен казус. Трите поднасяме нашия поглед към важните теми и събеседници в неделната сутрин на „Тази събота и неделя“ и се стараем да усещаме пулса на зрителя – да го информираме, да анализираме, да питаме, да сме полезни и ако може, това е най-вече към мен – да го накараме да се усмихне. Имаме нови авторски рубрики, в които си личи почеркът на всяка една от нас.
Оставаше ли ти време да следиш какво се случва в сферата на културния и лайфстайл сегмент, докато те нямаше?

Не подценявайте дължината на нощта и възможностите, които сънят на две деца дава на майка им. За съжаление обаче, нямаше толкова новини за следене, колкото би ми се искало, защото сферата на изкуството и културата е сред най-големите губещи от всички сектори заради ограниченията и локдауните. Не ме разбирайте погрешно, състоянието на здравната система и хората, които загубиха свои близки, не са просто статистика, а човешки трагедии. Не ги подценявам, просто ме боли да наблюдавам колко компании, формации, изпълнители… фалираха по обясними причини – певци, които едва финансираха концертите си, които после се отменяха, актьори, играещи пред 30% публика за сметка на репортажите от препълнени дискотеки, промоутърите, чиито концерти се отлагат и отлагат, защото чуждестранните изпълнители ги е страх да дойдат.

Петя Дикова: "Добрата майка е щастливата майка"

Всъщност, като се върнах на работа и много колеги ми казаха: „Ама ти нищо не си изпуснала, то в твоя ресор много малко се случваше“. И това е ужасна новина за човек, израснал в Народния театър и прекарал последните 10 години в bTV в пътувания по всички краища на света. Искрено се надявам, не само за любимите ми артисти и музиканти, хората на изкуството, а и всички останали, да дойде ден, в който всичко ще бъде както преди. А, дай Боже, и по-хубаво.

А какво правиш, когато разполагаш с 15 минути за себе си?

Правя онлайн тренировки, които отнемат малко повече, но бебето винаги е до мен. Пускам си Вили Захариева и се започва едно броене от 1 до 8 и от 8 до 1. Даже се опасявам, че първите думи на бебето Илиян ще са: „Хайде, момичета, опитваме.“ Иначе няма време, в което да не съм на работа и да не съм с бебето. Ако то заспи, се обаждам на моята приятелка Теди Кацарова да обсъдим световното положение или чета.

Каква е най-голямата разлика между Петя от преди раждането и Петя като майка на две деца?

Първата можеше да работи и по 12 часа, да отлети за Тел Авив, да мине през Рим и да кацне в Лондон, както ни се е случвало с оператора Александр Осиченко, Поне засега това е невъзможно. Вече искам да съм около децата, приятелите ни да идват вкъщи, а и аз бързам да се прибера, да ги гушна, да им сготвя. Позанемарих любимите си масажи и процедури пак, за да не изпускам от времето с тях. Единствено Илиян може да ме открадне от тях за малко, за да може, макар и рядко, да имаме само нашите си моменти.

Петя Дикова: "Добрата майка е щастливата майка"

Напук на всички отговорности напоследък, ти завърши и висше образование. Това промени ли светогледа ти?

Обикновено всичко, с което се заема, го довършвам докрай. Но 4 изпита, преди да завърша магистратурата във Факултета по журналистика, ме поканиха на интервю в bTV. Толкова бързо ме завихри адреналина на този „Прекрасен нов свят“, че направих грешката на начинаещия да прекъсна следването си. С годините ми тежеше и все се оглеждах за възможна пролука, в която да завърша. Благодарна съм на децата ми, че ми подариха тази възможност. И на всички преподаватели, от които научих толкова много. И на проф. Теодора Петрова, че ме напътстваше в дипломната ми работа.

Кои са историите, които са те вдъхновили наскоро?

Много се вълнувам от темата за здравето – от здравословното хранене на децата, психическото здраве, бърнаут, превенция на репродуктивни проблеми, профилактиката на различни заболявания. Миналият месец например бях един от посланиците на кампанията “Запази надежда“, с която призовахме всяка дама да си направи профилактичен преглед за рак на гърдата. Ако сте майка – ако имате майка, и имате нужда от нея – заведете я на преглед, ако самата Вие сте майка – прегледайте се – дължите го на децата си, те имат нужда от вас.

А кои майки ти послужиха за вдъхновение при отглеждането на децата?

Мама, бабите ми и майката на Илиян. Е, и малко Кейт Мидълтън. Мама умее да балансира между грижите за деца и грижите за Ивайло – съпругът й, Елисавете – майката на Илиян – има изключителен подход към децата, а и е отгледала и възпитала две прекрасни деца, моите баби пък бяха световни шампиони – едната по внасяне на ред и дисциплина, другата – на която съм кръстена – по глезене. А от Кейт Мидълтън научих една проста хватка – когато иска децата да те чуят – клекни или се наведи, за да установите визуален контакт като равен с равен – много често работи.

Петя Дикова: "Добрата майка е щастливата майка"

Как разделяте отговорностите при грижата за децата с Илиян?

Те разчитат и на баща си. Благодарна съм на Илиян, че е толкова отговорен и отдаден. Той възпитава мъжките качества, аз съм по храненето, обличането и песничките. И двамата много им четем, но съм му благодарна, че не изисква от мен да знам разликите между багер, трактор, самосвал, каросерия, бетоновоз, бетон-помпа и други.

Всяка събота и неделя хиляди българи започват деня си със сутрешния блок на bTV. Затова и не можем да пропуснем да зададем любимия ни въпрос към работещите майки – в колко часа се будиш ти и как изглежда една типична сутрин у вас и в работен, и в неработен ден?

Любимите ми сутрини са онези, прекарани по пижама, на дълго излежаване, закуска в леглото. Понякога в неделя след предаване наваксваме така особено ако навън вали. Ако е работен ден, ставам първа и започвам да приготвям закуска, да пасирам пюрета, да стерилизирам контейнери и кутийки, да режа и мажа сандвичи или да си правя заготовки за готвене по-късно. Работата ми изисква да съм в течение на новинарския поток, но не всеки ден успявам да се запозная с новините преди будилникът да каже, че е време за майчинските задължения.

Петя Дикова: "Добрата майка е щастливата майка"

С какво те изненадаха тези две години от майчинството?

С неподозираната любов, смях, тревога и нов смисъл. И, че съзнанието на майките работи на свръх обороти, защото те трябва да мислят за всичко. Защото всеки пита: „Мамо, къде е това?, „Мамо, имаме ли онова?“… Ако ти се разсееш, някой пада или остава гладен, а ние не искаме това.

Кое според теб е най-важното нещо, за да бъде една майка щастлива?

Да знае какво я прави щастлива. За мен това са моментите, когато сме заедно на пода между разхвърляни играчки, меки възглавници и зарязани телефони.

Има ли такъв урок, който ти се иска да знаеше, преди да се родят децата?

Че може никоя от прочетените книги да не даде съвет точно за твоето дете. Че плачът на бебето е нещо нормално.

Накрая, но не на последно място – ще виждаме ли от време на време включвания от малките Илиян и Александър в ефир?

Не мисля. Защо, искате ли?

Оставяме ви вие сами да отговорите на въпроса… 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

10 години без Уитни Хюстън
Лица11 ФЕВРУАРИ 2022

10 години без Уитни Хюстън

Припомняме си за живота на неповторимата певица

Номинираха Стоянка Мутафова за "Гинес"
Лица02 ФЕВРУАРИ 2022

Цитатите, с които ще запомним Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението й

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги
Лица01 ФЕВРУАРИ 2022

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги

Актьорът почина на едва 37 години

Принцеса Даяна никога не излизала без парфюм
Лица31 ЯНУАРИ 2022

Принцеса Даяна миела чиниите в двореца

Какво е било да работиш в кухнята на принцеса Даяна?