Living : Лица17 НОЕМВРИ 2018

Болката остава за Надя Мурад

Надя Мурад е първият гражданин на Ирак, получил Нобелова награда. Продадена като секс робиня от “Ислямска държава”, тя успява да избяга и да разкаже историята си

Надя Мурад е първият гражданин на Ирак, който получава Нобелова награда. Тя обаче не се радва на известността, която й е донесла личната й история.

Надя е бивша секс робиня, продадена на пазар за робини от “Ислямска държава”, след като през 2014 г. окупират родния й град Коджо и пред очите й избиват всички възрастни мъже и жени.

Надя е отведена в Мосул на пазар за sabiyya – секс робини. Продадена е на мъж, който се оказва високопоставен съдия и в дома му е подлагана на постоянно насилие и унижение. Първият й опит за бягство завършва с бой с камшик и групово изнасилване от пазачите на съдията.

“Мисля, че има причина Бог да ми помогне да избягам и не приемам свободата си за даденост. Всеки път, когато разкажа своята история, аз отнемам малко от силата на терористите” – споделя днес Надя Мурад. Усилията й не са напразни – ООН признава военните действия на Ислямска държава в Синджар за геноцид спрямо язидите.

Болката остава за Надя Мурад

Наскоро стана ясно, че Мурад е сгодена за активиста за човешки права (и язиди като нея) Абид Шамдиин. Двамата намират любовта, обединени от общата борба за справедливост и мир. През май месец миналата година, след намесата на иракски военни сили, Коджо официално не е част от територията на ИДИЛ. От селото са останали само руини, но Надя все още мечтае един ден да се върне у дома и да отвори салон за красота. Може би някога тази мечта ще се сбъдне.

Цялата история на Надя Мурад, включително това как успява да избяга от Ирак и каква е цената, можете да прочетете в новия брой на списание Grazia.

Болката остава за Надя Мурад

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

10 години без Уитни Хюстън
Лица11 ФЕВРУАРИ 2022

10 години без Уитни Хюстън

Припомняме си за живота на неповторимата певица

Номинираха Стоянка Мутафова за "Гинес"
Лица02 ФЕВРУАРИ 2022

Цитатите, с които ще запомним Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението й

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги
Лица01 ФЕВРУАРИ 2022

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги

Актьорът почина на едва 37 години

Принцеса Даяна никога не излизала без парфюм
Лица31 ЯНУАРИ 2022

Принцеса Даяна миела чиниите в двореца

Какво е било да работиш в кухнята на принцеса Даяна?