Living : Идеи за дома22 АПРИЛ 2020

По-устойчив и икономичен живот по време на карантината

Как да пестим от ток и да намалим отпадъците на домакинството си

По случай днешния Ден на Земята споделяме няколко съвети как с малки усилия можем да се грижим за природата и за бюджета си.

Вече имаме ясно доказателство, че природата не се нуждае от много, за да процъфти отново. Въздухът мигновено стана по-чист, след като затворихме фабриките и ограничихме трафика, а флората и фауната завладяха кътчетата в градовете, които преди тънеха в замърсяване.

Нека да използваме всичко това като вдъхновение да направим дълготрайни промени в ежедневието си, с които да бъдем по-отговорни към природата и към самите себе си.

По-устойчив и икономичен живот по време на карантината

Някои допълнителни малки усилия, за които през другото време казвахме, че нямаме време, могат да променят въглеродния ни отпечатък, а и дори да направят сметките ни по-малки.

Изчистете гардеробите и шкафовете си

Това звучи донякъде очевидно, но е важно какво ще направите, след като разчистите вещите си. Със старите дрехи, при които следите от употреба пречат да бъдат подарени или продадени, можем да направим у дома предпазни маски или, разбира се, да ги рециклираме.

Сред ненужните си вещи пък можем да намерим материали за нов DIY проект, с който да окупираме още малко от времето си. Вижте тези креативни идеи за декорации, които можем да направим от хартия: Какво можем да направим от стари списания

Внимавайте за “енергийни вампири”

Може да сте чували определението като описание за токсичен характер на човек, но същата фраза се използва за онези устройства, които без да осъзнаваме използват излишна енергия. Като лаптопа, който сме оставили включен в контакта дори когато батерията му е пълна и не го използваме, или дори зарядното, което е оставено в щепсела, без да го употребяваме. Въпреки че те не са толкова големи консуматори на енергия, малко по малко дърпат от сметката ни стотинки, които се натрупват.

По-устойчив и икономичен живот по време на карантината

Как да намалим сметката за отопление през зимата

Сменете филтрите на климатиците

Вероятно това е задачата, която дълго време сте пренебрегвали и отлагали да направите, но тя може да ви спести от сметката за тока, а и да ви помогне да запазите здравето си стабилно – две неща, за които обезателно искаме да се погрижим по време на пандемията.

Използвайте водата оптимално

Съвсем нормално е да ви се е приискало да напълните ваната си и да релаксирате или поне да си вземете дълъг горещ душ, с който да прокудите негативните мисли, но имайте предвид, че трябва да употребяваме водата отговорно. Предвид колко пъти на ден си мием ръцете сега със сигурност тези месеци ще надвишим стандартната си сметка за вода. Затова когато имате възможност, опитайте да си взимате по-кратки душове и спирайте кранчето на водата, докато си сапунисвате ръцете.

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Търсете и други начини да оптимизирате потреблението си, като например  можете да използвате водата, с която сте сварили зеленчуците или пастата, за да поливате растенията си у дома. Градинарите одобряват този съвет, защото останалите нутриенти във водата ще стимулират растежа на растението.

16 евтини и полезни за здравето храни

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Полезни съвети за направата на страхотен букет
Идеи за дома10 МАРТ 2023

Полезни съвети за направата на страхотен букет

Пролетта свързваме с цветята, така че с настъпването на този прекрасен сезон е време да украсим нашите домове с чудесни букети.

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Дом без стрес
Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.