Living : Идеи за дома11 ЯНУАРИ 2020

Как да намалим сметката за отопление през зимата

Тези разумни съвети ще ви помогнат да намалите разходите си, без да нарушавате комфорта си вкъщи

Сметката за отопление през зимата може да бъде сериозно перо в бюджета. Но ако сме практични и следваме най-важните съвети, можем да спестим немалка сума за целия отоплителен сезон.

В България той продължава почти през половината година. Така че е очевидно защо си струва да възприемем тази не чак толкова сложна стратегия.

Така освен че ще намалим сметката за отопление, ще пестим и от ресурсите за доставяне на топлинна енергия в дома ни! Просто следвайте тези няколко правила: 

  1. Изолирайте онези прозорци и външни врати, които през зимата не отваряте. За целта може да използвате обикновена лента прозрачен скоч.
  2. Носете плътни дрехи и топли пантофи, вместо да надувате радиаторите. Ако през лятото ви е навик да обикаляте из къщи боси и по тениска и бикини, през зимата това е напълно ненужно и ще ви коства доста пари.
  3. За здравословна температура в дневната се смята тази около 20 градуса. В банята – 22 градуса. През нощта в спалнята са достатъчни 16-17 градуса. Именно при по-хладна температура, но добре завити, спим по-спокойно и пълноценно.
  4. Намаляването на температурата в стаята само с 1 градус може да ви спести до 6% енергия.
  5. Вдигайте щорите и дърпайте пердетата през деня. Колкото и слабо да грее зимното слънце, то все пак може да ви помогне да поддържате помещенията по-топли.
  6. Когато проветрявате, отваряйте прозорците възможно най-широко, но за не повече от 3 до 5 минути. Така в помещението влиза свеж и студен въздух, но стените се запазват топли. Стаята изстива повече от леко открехнат прозорец за повече време.
  7. Дръжте радиаторите открити. Не слагайте близо до тях фотьойли, табуретки или други мебели и не простирайте отгоре дрехи. Всичко, което закрива радиаторите, може да е причина да губите до 20% от топлината.
  8. Ако използвате климатици, уверете са, че въздушните филтри са почистени. Ако не са, това затруднява работата на уредите и може неусетно да надуе сметката за отопление на домакинството ви.

Природата ще преобразява домовете през 2020-та година

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Идеи за дома14 МАРТ 2020

Как да почистим дома си правилно - съветите на микробиолога

Повечето от нас използваме продуктите за почистване грешно

Идеи за дома13 МАРТ 2020

И банята може да изглежда секси

Даваме ви козове как да си я направите по-готина

Идеи за дома14 ФЕВРУАРИ 2020

Достъпно и красиво освежаване на дома? Да, с детайли от ратан

Инстаграм се произнесе, че това ще бъде една от топ тенденциите на пролетта

Идеи за дома15 ЯНУАРИ 2020

Да почистим дома си без опасни химикали

Тези ароманти натурални средства правят чистенето по-безвредно и определено по-приятно