Living05 СЕПТЕМВРИ 2022

Кактуси: 5 факта, които трябва да знаете

Кактусите са прекрасни, актуални и издържливи растения. Освен това са и чудесен начин да подобрим облика на дома си.

Дори за онези от нас, които нямат уменията да отглеждат растения, техните минимални нужди от вода са истинско облекчение. Факт е, че можем да създаваме толкова интересни композиции, добавяйки зелени нокти на нашето домашно пространство. Във всекидневната, на балкона, на терасата, в спалнята, в кухнята, дори в нашата баня, кактустите са онази красива нотка, която се съчетава много добре с всеки декор.

кактустите са онази красива нотка, която се съчетава много добре с всеки декор.

Фотография: Pexels.com

В интензивни цветови комбинации или по-земни, в минималистичен стил или в по-маскималистичен, кактусите ще бъдат стилистичният естествен привкус, който ще разкраси всяко местенце.

Не забравяйте, че зеленото си подхожда с всички цветове. То съжителства хармонично и това определено трябва да ни улесни. Не са необходими високи декоративни умения, за да интегрираме кактуси в нашия дом. А със сигурност ще добавят онзи „акцент“, който ще повдигне настроението ни.

Не забравяйте, че зеленото си подхожда с всички цветове.

Фотография: Pexels.com

Кои са нашите 5 факта, които трябва да знаете за кактусите?

Те се предлагат в много, много разновидности. Гледайки ги, на повечето хора им е трудно да направят разлика, тъй като си приличат толкова много. В действиетелност обаче има огромно разообразие от видове кактуси, чиято височина варира от два сантиметра до 20 метра.

Кои са нашите 5 факта, които трябва да знаете за кактусите?

Фотография: Pexels.com

Кактусите растат много бавно. Могат да оцелеят десетилетия като стайни растения и хиляди години в естествената си среда. При това развитието им става с ужасяващо ниски темпове. На един обикновен кактус, който закупим от разсадник, ще отнеме 10 години, за да порасне два сантиметра. 200 години ще са му необходими, за да достигне пълната си височина, която е близо 15 метра.

Те цъфтят с изключително красиви цветове. И все пак, всички видове кактуси могат да цъфтят и всъщност техните цветове са сред най-впечатляващата част. Една от причините да не виждаме цъфтящи кактуси много често е, че те отново растат много бавно.

Въпреки това, ако приемем, че кактусът, който сме купили вече е зрял, начинът да го накараме да цъфти е като го оставим в латентно състояние. Без торене, с поливане веднъж месечно или дори по-рядко. Също така е важно да го оставим на светло и хладно място. Това е задължително.

Кактусите растат много бавно.

Фотография: Pexels.com

Кактусите са много издържливи

Те са идеални дори и за тези от нас, които не са особено последователни в задълженията си към растенията. Те могат да издържат без вода много дълго време. „Най-смъртоносният удар“ за тях е преполиването, което води до загниването им. Но дори и в този случай има шанс те да бъдат спасени, ако спрем да ги поливаме за няколко месеца. Единственото нещо, което не понасят, са екстремно ниските температури.

Техните бодли са им много необходими. Факт е, че кактусите не винаги са били такива. Страхотно! Появата на бодли всъщност е необходимост в тяхната еволюция, тъй като е трябвало да се защитават по някакъв начин от животните и хората, които са ги консумирали, в резултат на което видът им е застрашен от изчезване.

Любопитно, нали така?

Кактусите са много издържливи

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да отглеждаме орхидея в хола си?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА LIVING

Най-добрите филми на Ан Хатауей
Развлечения03 ФЕВРУАРИ 2023

Най-добрите филми на Ан Хатауей

Видео на актрисата от седмицата на модата в Париж стана истинска сензация. Затова нека се върнем назад, за да си припомним най-известните проекти на звездата.

Родният град на Хари Стайлс се превърна в туристическа атракция
Развлечения03 ФЕВРУАРИ 2023

Родният град на Хари Стайлс се превърна в туристическа атракция

Малкото английско провинциално градче, където е израснала звездата, е истинска сензация за феновете.

Снимките на „Stranger Things“, сезон 5 ще започнат през май
Развлечения02 ФЕВРУАРИ 2023

Снимките на „Stranger Things“, сезон 5 ще започнат през май

Ноа Шнап коментира началото на снимките на последния сезон на телевизионния Netflix сериал.

Всичко за сезон 2 на „How I Met Your Father“
Развлечения20 ЯНУАРИ 2023

Всичко за сезон 2 на „How I Met Your Father“

Остават само няколко дни до официалното излизане на новите епизоди на хитовия сериал.