Living : Развлечения15 ЯНУАРИ 2024

Новият български филм “Чума”: Любов по време на пандемия

Филмът е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков “През чумавото”.

Снимки: Мирамар Филм

Новата българска лента “Чума” ни пренася в една друга епоха, преди два века, когато по родните земи върлува страшната болест чума.

Историята ни среща с двамата главни герои – Чорбаджи Юрдан и неговия син Йоно, които се връщат от Божи гроб. Те носят светлина и пречистване… Но заварвайки чумата да върлува из родната земя, а скоро в родното им село, те действат решително, всеки по своему, за да отстояват изконните си човешки ценности. Пътят към дома е осеян с горящи села, разбойници, хаос и страх. А Йоно бърза за сватба. Неговата годеница Елица го чака – смела и вярна, тя предчувства опасността. Селяните са изгладнели и уплашени. Страхът за секунди може да се превърне в насилие. Ще успеят ли любовта и жаждата за живот да надделеят над ужаса и безумството? Черната напаст ще извади най-лошото и най-доброто в човешката природа.

Новият български филм "Чума": Любов по време на пандемия

“Любовта, в различните й измерения, намира водеща роля на фона на чумата в домовете и душите на хората. А последната е изпитание, което плаща всички сметки на съседи, приятели, врагове, бащи и майки. Изправя и двама млади пред огромни предизвикателства, немислими за съвременните им връстници”, гласи още официалният синопсис.

Замислен преди да ни връхлети ковид пандемията, днес “Чума” придобива допълнителна актуалност и нови смислови пластове. Филмът ще предложи неочакван прочит на Старозаветните послания, ще ни пренесе в едно първично и вечно битие, където понятията рождение, сватба, смърт са обикновени житейски факти, но изпълнени с мистика. Краят на това пътуване е толкова богат и внезапен, колкото и самият живот!

Новият български филм "Чума": Любов по време на пандемия

Новият български филм "Чума": Любов по време на пандемия

В главните роли ще видим Свежен Младенов като Чорбаджи Юрдан, Матей Мичев като Йоно и Евелина Бибова като годеницата на Йоно, Елица. Зрителите ще видят още Велислав Павлов, Добрин Досев, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев и Людмила Сланева.

Сценарият на новата българска лента е дело на проф. Боян Биолчев и е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков “През чумавото”. Режисьор е Иван Владимиров, оператор – Румен Василев, художници – Георги Димитров и Владимир Шишков, продуценти са МИРАМАР ФИЛМ (Матей Константинов, Илиян Джевелеков, Георги Димитров, Мила Войникова).

Официалната премиера на “Чума” е на 19 януари само в кината.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ

„Love Again“: Романтичната комедия, която ще разтопи сърцата ни
Развлечения05 МАЙ 2023

„Love Again“: Романтичната комедия, която ще разтопи сърцата ни

Време е за още една романтика на големия екран и тя идва благодарение на новия филмов проект на Приянка Чопра Джонас.

Какво да очакваме от сезон 2 на „The Ferragnez“?
Развлечения04 МАЙ 2023

Какво да очакваме от сезон 2 на „The Ferragnez“?

Новият сезон на риалити шоуто на Киара Ферани ще бъде излъчен по Prime Video на 18-и май.

“And Just Like That…”: Кога да очакваме сезон 2?
Развлечения28 АПРИЛ 2023

“And Just Like That…”: Кога да очакваме сезон 2?

Кари Брадшоу и нейните приключения се завръщат за нова глава от „Сексът и градът“. И обещават много искри...