Всички обичаме да си хапваме паста, но често след това се чувстваме виновни, заради излишните въглехидрати. Е, с тези рецепти ще избегнем това.
Пастата е любимо ядене не само на италианците. За съжаление, в повечето случаи то е придружено със значително количество калории, заради бялото брашно, от което е направена. Хубавото е, че можем да го избегнем.
Най-лесният вариант е да изберем пълнозърнеста паста или нейна алтернатива от зеленчуци, която виждаме от етикета, че няма съдържание на бяло брашно. Така тя ще бъде много по-засищаща, полезна и пълна с фибри.
Друг вариант е да си направим пастата вкъщи или да заменим спагетите директно със зеленчуци. Тиквичката и морковът изключително лесно се превръщат в талиатели с помощта на белачка за зеленчуци.
А за това какво ще прибавим към пастата, също имаме няколко идеи. Предлагаме две лесни и бързи рецепти, които ще запазят тънката ни линия.
Талиатели с домати и спанак
50гр. нискокалорични талиатели
200гр. обелени и нарязани домати или от консерва
1 стрък пресен лук
25гр. крема сирене (ако искате да добавите аромат, използвайте такова с подправки)
100гр. спанак
риган, чили на прах, сол и пипер – на око
Сварете пастата според указанието. През това време в тиган запържете леко лука за няколко секунди и после добавете доматите. Оставете ги да се сготвят и посгъстят малко, след което добавете спанака. Когато той силно намали размери си, той е готов и може да добавите сварените талиатели, крема сиренето и подправките.
Лютива доматена паста
Спагети от спелта (или друга алтернатива на обикновените бели спагети)
1 консерва домати
1 тънко нарязана глава лук
половин чаена лъжичка чили на прах
1 скилидка чесън (пожелание)
Чаена лъжичка червен пипер
Мед, зехтин екстра върджин, сол и пипер – на око
Сгответе спагети и междувременно, запържете лука и чесъна. После прибавете доматите и останалите съставки. Гответе до сгъстяване. Ако има нужда, може да добавите царевично нишесте за по-плътна текстура. Към готовата смес добавете пастата и аранжирайте със свежи билки или подправки.