Рецепти : Food news16 ЮЛИ 2022

Ползите от фъстъченото масло

Изглежда, че фъстъченото масло е новата ни гаранция за здраве. Но какви са ползите от него?

Фъстъченото масло е продуктът, който набира все по-голяма популярност в менюто за здравословно хранене. Продуктът се използва широко за закуска и следобедна консумация като добавка към много диетични режими. Тъй като е съставено от ядки на фъстък, то е източник на протеини, витамини, фибри, минерали и антиоксидантни хранителни вещества.

Често се продава в няколко разновидности. Предлагат се варианти без съдържанието на захар, без глутен /за страдащите от алергии/ и такива с добавка на суроватъчен протеин /концентриран млечен протеин/.

Често се продава в няколко разновидности.

Фотография: Pexels.com

Фъстъченото масло дъръжа 25 до 32% протеини, 8-12% въглехидрати, 3% фибри и 45-50% мазнини, които са полезни за здравето. Включването му в диета, особено при спортисти, може да допринесе за по-добри резултати от тренировките.

4 предимства на фъстъченото масло

Фъстъченото масло е продуктът, който може да ни донесе 4 предимства, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Факт е, че то осигурява енергия на тялото ни. Наличието на витамини от група B подобрява функционирането на митохондриите. А те са част от клетките ни, отговорни за разпределението на енергия в тялото.

Друга положителна функция, която е редно да отчетем е, че укрепва имунната система. Тъй като съдържа т.нар. „полезни мазнини“ като омега-3, фъстъченото масло помага за укрепване на имунната система, както и за намаляване на риска от възпаления.

4 предимства на фъстъченото масло

Фотография: Pexels.com

Този продукт увеличава чувството за ситост. Богато на вещества, които гарантират дълго храносмилане, фъстъченото масло създава усещане за по-голямо засищане, така че няма нужда да ядем много по време на хранене.

Четвъртото предимство, което ни огигурява е покачването на мускулната маса. За тези, които искат да натрупат такава, продуктът е отличен източник на протеин, който помага в бортата с умората, подобрява представянето при тренировка и възстановява мускулите, когато се отдадем на заслужена почивка.

Това са само няколко причини, поради които можете да се почувствате добре, ако потопите лъжицата си в буркан с фъстъчено масло.

продуктът е отличен източник на протеин

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кулинарен уикенд: Здравословни шоколадови бонбони с фъстъчено масло

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.

Смокини за отслабване
Food news12 АВГУСТ 2022

Смокини за отслабване

Сещате ли се за вашето село, където прекрасната сянка на смокинята ви разхлаждаше по обяд?