Рецепти : Food news07 ЮЛИ 2021

Денят на шоколада е! Какво не знаем за сладкото изкушение?

“Когато става дума за шоколад, съпротивата е безсмислена” – Реджина Брет

Предлагаме ви поглед в сладката му история, както и няколко съвета как да изберете правилния шоколад.

Днес в Европа отбелязваме най-сладкия ден от годината – Деня на шоколада. Любимият десерт на милиони вече 4000 години радва всеки, който го е опитал.

За начало на историята му се смята Мезоамерика, днешно Мексико. Там за първи път откриват вкуса на какаовите зърна и започват да ги пият по време на ритуали, смятайки ги за лековити. Ацтеките пък провъзгласили шоколада за храната на боговете и смятали какаовите зърна за равни по стойност на златото.

Денят на шоколада е! Какво не знаем за сладкото изкушение?

В Европа пък шоколадът пристига, благодарение на испанците и макар и да има множество теории как точно на Стария континент започват да използват какаовите зърна, знаем, че до настъпването на 16 век вече любовта към сладкото изкушение е завладяла множество държави.

Заради европейските кралски особи идват и първите основи за топлия шоколад, който познаваме днес. Благодарение на тях започват да се смесва напитката, извлечена от какаовите зърна, с тръстикова захар, канела и други аромати.

Денят на шоколада е! Какво не знаем за сладкото изкушение?

Какаото на прах пък започва в Нидерландия, благодарение на химика Конрад Йоханес ван Хутен. Чрез неговото откритие, шоколадът става от храна, специално отредена за високите класове в общество в общодостъпна и така скоро след това напълно завладява целия свят.

Днес способността му да прави деня ни по-сладък са познати на всички, но освен това шоколадът вече е обявен и за суперхрана заради редицата си полезни свойства.

Ето и още малко интересни и полезни факти за любимия десерт. 

Колко калории има средно в любимите шоколади:

  • Млечен шоколад –  210 калории в 28 грама
  • Черен шоколад (над 65%) –  170 калории в 28 грама
  • Бял шоколад – 215 калории в 28 грама
  • Кувертюр – 55 калории на 30 грама кувертюр с 65% какао, а този с 45% какао съдържа 165 калории.
  • Млечен шоколад с фъстъци – 145 калории за 28 грама

Каква жена сте според любимия ви шоколад

Как да изберем най-качествения и вкусен шоколад?

  • Погледнете процента на какао в съставките – това показва колко какао всъщност съдържа, когато мазнината се отстрани от състава. Тъмният шоколад е най-полезният.
  • При дегустация на шоколад вижте как се чупи той – ако издаде ясен звук при счупването, купете повече от него. Старият и некачествен шоколад се извива и дори разкъсва.
  • Шоколадът трябва да мирише като шоколад. Ако ароматът му е натрапчиво изместен от този на ванилията, канелата или други допълнителни овкусители, възможно е шоколадът да не е с качествени съставки.
  • Силно преработените какаови продукти с високо съдържание на захар не са включени в суперхраните, така че прочетете етикета и изберете най-чистия шоколад с по-малко захари, за да се възползвате от всичките му предимства – и му се наслаждавайте умерено!

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Ненаситният глад за шоколад издава здравословен проблем

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София
Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.