С една седмица до Великден време е да планираме менюто за повода.
Независимо как ще посрещнете този празник, сега повече от всякога е важно да донесем приятно настроение на трапезата, а рецепти като тези, които сме ви подготвили, са перфектни за целта.
Италиански козунак с анасонов аромат
И понеже знаем, че козунакът и месото са почти напълно задължителни за Великден, потърсихме как да ви спестим излишните калории и предложенията ни за десерти са здравословни, но едновременно с това достатъчно вкусни и интересни на външен вид.
Мини яйца
View this post on Instagram
Вдъхновени от тренда с миниатюрната храна, тези малки яйца от овесено брашно са очарователни, но и вкусни. За тях ще ви трябват 1/3 чаша кокосово брашно, щипка сол, супена лъжица фъстъчено масло, 2 супени лъжици паста от сушени фурми (накисвате 6 фурни в гореща вода, докато не омекнат и след това пасирате до получаване на пюре). Смесвате всички съставки и оформяте като мини яйца и сте готови. Можете да ги декорирате със захарни пръчици или разтопен шоколад.
Палачинки великденско зайче
View this post on Instagram
Тук методът е лесен за овладяване – пригответе любимите си здравословни палачинки и ги оформете, така че да създадат силуета на зайче. Добавете акценти за опашката и лапичките с кокосови стърготини и банан.
Здравословни палачинки от овесени трици
Шоколадови гнезда
View this post on Instagram
Този ефектен десерт се постига изключително лесно – само разтопете черен шоколад с малко кокосово масло в микровълновата фурна и след това оваляйте овесени ядки в шоколада. Поставете сместа във формички за мъфини и изчакайте да стегне. След това добавете готови шоколадови яйца, за да завършите визията на десерта.
Бисквитки великденско яйце
View this post on Instagram
Вместо традиционните курабийки тази година експериментирайте с малко по-здравословната им алтернатива. За да си направите 20 сладки, ще ви трябват 300 грама обикновено брашно и 30 грама кокосово, 75 грама захар, 175 грама веган масло, 45 милилитра веган мляко, 1 чаена лъжица ванилов екстракт и черен шоколад за глазурата.
Смесете сухите и мокрите съставки в различни съдове, а след това ги омесете до получаването на гладко тесто. Оформете го на топка и завийте във фолио, оставете го да почине в хладилника за час. Междувременно загрейте фурната на 180 градуса и подгответе тава с хартия за печене.
Когато тестото е готово, го разточете между две парчета хартия за печене, търсите дебелина от 5 милиметра. Изрежете сладките с формички и ги изпечете за 15-20 минути, докато не станат златисти. След това ги оставете да изстинат за малко и ги декорирайте с разтопен шоколад.
Кулинарен уикенд: шоколадови яйца без захар