Шоколадовото суфле винаги ще бъде класика сред десертите, но днес ви предлагаме една по-нетрадиционна рецепта.
Ако искате да разнообразите репертоара или да впечатлите някой специален, това е десертът, който ви трябва за повода – суфле с мед и с аромат на лимон. Рецептата носи подписа на гръцката кухня, но използва френска техника, затова и крайният резултат е още по-специален.
За да го приготвите, ще ви трябват:
100 грама мед
100 грама брашно
кората от лимон и половина
300 милилитра топло мляко
4 супени лъжици захар
4 яйца
120 грама краве масло
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Намазнете шест формички за суфле, рамекин. Отделете белтъците и жълтъците от яйцата и разбийте белтъците на сняг. Разбъркайте меда и захарта в топлото мляко и добавете лимоновата кора. Разтопете маслото на ниска температура и бавно към него добавете брашното. Бъркайте постоянно и добавете млечната смес. Разбъркайте добре, а след това махнете от котлона, за да добавите жълтъците един по един, като отново бъркате непрестанно. Оставете сместа да изстине малко и след това внимателно я изсипете при белтъците. На този етап е важно да не бъркате агресивно, а само леко да загребвате от белтъците с шпатула по ръбовете на съда, докато изсипвате течността, за да получите накрая пухкава смес. Разпределете я в рамекините и печете на 190 градуса за 25-30 минути. Не отваряйте фурната, докато не са готови. Сервирайте все още топли с малко пудра захар отгоре по желание.