Обичаме класическото крем брюле, но това с кафе, добавено директно в сместа, е още по-впечатляващо на вкус.
Днешното ни предложение за десерт не е особено диетично, но със сигурност е подходящо за специален повод или за моментите, когато искаме да поглезим сетивата си с нещо вкусно и различно.
Крем брюлето е вече една от любимите ни рецепти за такива сценарии, но ако искате да вдигнете нещата на ново ниво, опитайте тази по-различна версия с еспресо.
За да я приготвите, ще ви трябват:
2 шота еспресо (всяко по около 50 грама за по-лесно измерване)
1 и 1/2 чаши готварска сметана (350 грама)
1/2 чаша пълномаслено мляко (125 грама)
1/2 чаша захар (72 грама)
1 ванилия
6 големи жълтъка
1/4 чаена лъжица сол
Приготвяне:
Включете фурната да загрее до 160 градуса. Подгответе шест съда за печене рамекин в голяма тава и сварете кана вода, за да направите водната баня.
Междувременно в тенджера на средновисока температура смесете готварската сметана, млякото и еспресото да се готвят, като внимавате да не кипне. В друга купа пък смесете захарта и ванилията, а към тях добавете и солта, и жълтъците. Разбийте, докато сместа не изсветлее и не стане по-гъста на текстура – това би трябвало да отнеме около минута.
Когато сместа от млякото и сметаната достигне точката, точно преди кипенето, бавно добавете 1/3 от нея към яйчната смес. След това бавно добавете останалата част и разбъркайте добре.
Накрая разпределете в рамекините и печете във фурната на водна баня за около 30-35 минути. Оставете брюлето да изстине на стайна температура и в последствие сервирайте студено. Можете да завършите десерта в класически крем брюле стил – с карамелизирана захар отгоре.