Страхотни маски за коса, само с две съставки всяка!

В празничната суетня имаме нужда да се погрижим за себе си бързо и лесно.

 

На помощ идва любимото кокосово масло. То ухае успокояващо, попива бързо и хидратира краищата на косата, правейки ги меки и лъскави. Днешните ни предложения за 4 различни маски за коса, като във всяка една се използва кокосово масло + още една съставка.

Изберете си според това коя ви харесва или просто според това какво имате у дома. Отнемат броени минути!

Маска с кокосово масло и банан за суха коса

Тази чудотворна смес е с невероятен ефект за хоса, имаща спешна нужда от хидратация и подхранване в дълбочина. Кокосовото масло съдържа мастни киселини, които не само съживяват косъма, но и задържат полезните съставки във вътрешността му. Бананът пък е богат на антиоксиданти и минерали, които се грижат за здравето на скалпа и подпомагат растежа на косата.

1 с.л. кокосово масло
½ зрял банан

Намачкайте банана в купа, а след това добавете кокосовото масло. Продължете да бъркате, докато сместта не стане хомогенна. След това нанесете върху косата, започвайки от скалпа и продължавайки към върховете. Масажирайте с нежни движения, а след това оставете да подейства в продължение на 10 минути. След това измийте с шампоан, ако се наложи и два пъти, тъй като маската все пак е с мазна консистенция.

Маска с мед и кокосово масло

Комбинацията от масло и мед е чудесен избор за вас, ако скалпът ви е чувствителен. Кокосовото масло ще проникне дълбоко в кожата и ще подхрани косъма от корена до върха. Медът, особено суровият мед, е много богат на антиоксиданти, природни ензими и други съставки, които се борят с нанесените от прекаленото стилизиране вреди.

1 с.л. кокосово масло
1 с.л. мед

В купа смесете двете съставки. За да ви е по-лесно да нанесете тази маска, ще трябва да намокрите косата си предварително. Намажете мокрите кичури и отделете поне 2 минути, за да втриете сместа в кожата на главата, като по този начин засилите кръвообръщението. Оставете да подейства 15 минути. Измийте косата си и след това я оставете да изсъхне по естествен начин.

Маска с кокосово масло и лимонов сок

Тази комбинация е подходяща за всеки тип коса. Кокосовото масло хидратира, докато лимоновият сок неутрализира прекаленото омазняване, като едновременно с това се бори със замърсяванията, склонни да запушват порите на кожата на главата.

1 с.л. кокосово масло
1 с.л. пресен сок от лимон

Смесете съставките добре, като бъркате непрекъснато, докато не се получи хомогенна смес. Нанесете на суха коса, като особено наблягате на скалпа. Изчакайте около 15-20 минути, а след това изплакнете с хладка вода. Оставете косата да изсъхне сама.

Маска с кокосово масло и авокадо

Двете най-любими съставки в домашните маски са подходящи за всякакъв тип коса. Освен, че даряват кичурите ви с желаната хидратация, те се борят с омазняването и балансират pH нивото на скалпа.

1 с.л. кокосово масло
1 зряло авокадо

Намачкайте авокадото, а след това добавете кокосовото масло. Бъркайте до полчаването на гладка смес без никакви бучки. Нанесете на цялата коса и изчакайте 15 минути. Измийте косата добре.