Студената вода ли е ключът красивата коса?

Много често сме си говорили за различните митове в грижата за красотата, които са толкова популярни, че понякога сме склонни да ги приемаме като чиста истина.   

Когато стане дума за съветите за красива коса, един от тях е доста често срещан, а именно изплакването със студена вода, което обещава повече блясък и по-здрав вид. Но дали и то попада в графа “митове”?

Много фризьори ще ви кажат, че студената вода допринася за затваряне на космената кутикула, а именно най-външния слой на всеки косъм, като по този начин кичурите ви ще изглеждат значително по-жизнени. Но дали това наистина работи? Стилистът Хали Бивона от John Barrett Salon разяснява по-подробно.

 


“Някои клиенти и коафьори се кълнат в положителните качества на така нареченото студено изплакване, което препоръчват в края на всяко миене на косата,” казва тя. “Според мен обаче, не всички имат нужда от него. За съжаление няма проучване, което да доказва на 100%, че изплакването работи. Но пък има достатъчно доказателства, че кутикулите не се отварят и затварят независимо. Това, което определя дали косата ви ще е бляскава, или не, е “подуването” на косъма. А въпросното подуване представлява точно това, което си мислите – по-топлата вода предизвиква подуване, което пък кара кутикулите да се повдигат, нарушавайки целостта на външния слой на косъма и намалявайки възможността му да отразява светлината. Именно затова фризьорите не препоръчват топла и гореща вода, когато мием косата си.”

Това научно обяснение би трябвало да ви е достатъчно, за да изпробвате този така популярен метод. Но кое наистина ще увеличи блясъка след измиване? Бивона споделя: “Най-добрия начин да постигнете бляскава грива е да използвате топла вода, докато миете косата с шампоан. По този начин пяната ще отмие омазняването и мръсните натрупвания, и ще подготви кичурите за нанасяне на балсам, който да подейства в дълбочина. След отмиването на балсама намалете температурата на водата и просто я оставете да тече за няколко минути. Накратко – студената вода наистина помага, но не е задължително да използвате само нея и междувременно да измръзвате под душа, за да постигнете желания резултат.”