5 приложения на авокадото в грижата за красотата

Съдържащото антиоксиданти, витамини C и E, и известно със своите хидратиращи свойства, авокадото е една от най-популярните суперхрани, а и подходяща съставка за домашни терапии за красота.

И това никак не е случайно, тъй като полезните му съставки правят чудеса за кожата и косата ни. Точно както кокосовото масло, друга любима суперхрана, авокадото с лекота може да замени някои популярни козметични продукти.

Маска за лице и тяло

Винаги можете да добавите мед, белтък или кисело мляко към домашно приготвената маска с авокадо, но дори да се придържате само към него, ефектът пак ще е видим. Смачкайте половината от едно зряло авокадо, а след това нанесете върху лицето и зоните от тялото, които имат нужда от повече хидратация. Оставете да подейства около 15 минути, а след това измийте с хладка вода.

Маска за коса

Тук отново ще ви трябва половин авокадо, което да смачкате в купа. Към него прибавете сока от половин лимон и малко зехтин. Нанесете сместа върху суха коса, фокусирайки се върху дължините и върховете, а след това увийте кичурите си в стара кърпа. Оставете маската да действа в продължение на 20 минути, след това измийте косата си както обикновено. Можете да третирате косата си с авокадо веднъж седмично, за да бъде по-хидратирана и мека.

За подпухнали клепачи

Витамин C е често срещана съставка в серумите за очи, така че не е изненада, че можете да се справите с проблема на недостатъчното количество сън, като просто сложите резен студено авокадо под очите и изчакате 15 минути, за да се справи той с подуването и тъмните кръгове.

Ексфолиращ скраб за ръце

В купа смесете половин смачкано авокадо с две супени лъжици сол. Разбъркайте добре и след това масажирайте ръцете си със сместа в продължение на две минути. Измийте с хладка вода и нанесете подхранващ крем. Така ще се справите със загрубяванията и мъртвите клетки, и междувременно ще хидратирате кожата на ръцете, която, особено през лятото, има нужда от по-специална грижа.

За успокояване на кожата след слънце

Ако прекарате малко повече време на плажа или край басейна и в крайна сметка се окажете с неприятно и парещо изгаряне, нанесете смачкано авокадо върху засегнатите зони, като преди това го изстудите в хладилник. Повторете колкото пъти е нужно, за да успокоите кожата.