Рецепти : Десерти11 МАЙ 2018

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

Изненадайте гостите си с плодов тарт и ароматно розе

Отдавна сме сложили край на клишето да съчетаваме десерта с кафе.

А пролетта и лятото са сезоните, в които можем смело да поднесем на гостите си едно свежо изкушение, в компанията на ароматно вино. Защото вечерите са за това – за сладки приказки с близките ни, докато събуждаме сетивата с нещо наистина неустоимо. Днес ще заложим на ягодов тарт, с който ще успеете да изненадате приятно своите гости.

Необходими съставки:

За масленото тесто:
250 г брашно
2 с.л. захар
Щипка сол
1 пакетче ванилова захар
120 мл олио
3 к.л. кисело мляко

За крема:
700 г ягоди
2 с.л. захар
1/2 бр. лимони
3 листа желатин –
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява. Към него се прибавят захарта, солта и ваниловата захар. Добавят се олиото и киселото мляко. Замесва се тесто, което се оформя на топка. Покрива се с фолио и се поставя на студено в хладилника за около половин час.

2. Охладеното вече тесто се разстила на дъното на форма за торта с диаметър 22 см. От краищата на тестото се оформя борд от около 2 см. Тестото се набожда с вилица и се поставя да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 25 минути.

3. Половината от измитите и почистени ягоди се пасират. Желатинът се накисва в шест супени лъжици вода. След като набъбне се загрява на водна баня заедно със сока от половин лимон. Желатинът не трябва да завира. Към него на малки порции се прибавя ягодовото пюре. Разбърква се добре и се маха от котлона. Оставя се да поизстине, ако е прекалено топла сместа. Охладената ягодова смес се разпределя върху вече изпечения блат.

4.Сладкишът се покрива с останалите ягоди. Ако са по-дребни не е необходимо да се режат. Важното е да се покрие целият сладкиш с ягоди.

5. Десертът се поставя в хладилника, за да се стегне за около 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

Този удивителен на вкус десерт е подходящо да се поднесе с добре охладено сухо вино Deja Vu Rose на изба “Братя Минкови”, което ще даде нотка елегантност и ще ви подтикне да се насладите на плодовото изкушение бавно, хапка по хапка, без да бързате. В аромата му ще доловите открояващи се нюанси на червени плодове, червена ябълка и захарно петле. А вкусът му е изключително елегантен и свеж, дълго въздействащ върху сетивата ви, оставяйки прелестен плодов финиш.

Освен с десерти, може да го съчетавате и със зеленчукови предястия, леки риби на скара със сметанови сосове, паста със зеленчукови или месни сосове, терини, ястия от бели и червени меса с неинтензивни подправки.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло
Десерти28 АПРИЛ 2023

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло

У дома винаги трябва да имаме под ръка бисквитки, както за кафе и чай, така и за вкусна закуска на децата в училище.

Торта с ягоди: Рецептата мечта
Десерти17 МАРТ 2023

Торта с ягоди: Рецептата мечта

Ягодите отново са вкусни и сочни, затова се възползваме от момента, за да приготвим най-вкусния десерт за уикенда.

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови
Десерти02 МАРТ 2023

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови

Морковената торта е питателна, здравословна и перфектна за закуска на децата в училище, както и за нашето следобедно кафе в офиса или у дома.

Най-вкусният лимонов чийзкейк
Десерти24 ФЕВРУАРИ 2023

Най-вкусният лимонов чийзкейк

Това определено е най-добрата идея за уикенд десерт.