Психология : Връзки & секс17 ДЕКЕМВРИ 2019

Причината той да е “приятел” с бившата си няма да ви хареса

Екип от психолози доказаха, че мъжът е по-склонен да запази добри отношения с бившата си, ако я намира за привлекателна и отново би правил секс с нея.

Мъжът е много по-склонен да има добро отношение към бившата си, отколкото жената. И причината за това е доста първична – ако все още смята последната си бивша за атрактивна, мъжът подсъзнателно се стреми да си я запази като опция за секс.

Учени установиха, че между двата пола именно мъжете обикновено не мразят чак толкова бившите си половинки.

Те са открили и че колкото по-привлекателна е на външен вид неговата бивша партньорка, толкова по-склонен е мъжът да запази добро чувство към нея. Точно така – мъжете остават “приятели” с бившите си защото, макар да е подсъзнателно, си оставят вратичка за секс.

Още по темата:
Мъжете и тайните, които крият от своите половинки

В доклада, публикуван в Social Psychological and Personality Science, се твърди, че жените са тласкани от инстинкта си към продължителни моногамни отношения, но мъжете еволюционно са програмирани да се стремят към секс с различни партньорки. Оттам и нежеланието им да загубят потенциална възможност с атрактивна “женска”, каквато е бившата. 

Друга причина, посочена от изследователите, е свързана с емоционалната подкрепа.

След раздяла, мъжът преживява загубата много по-тежко и е изолиран и отчаян. Без женско присъствие, той няма с кого да споделя. За жената е различно, тъй като тя разполага с приятелски кръг от други жени, пред които да излее емоциите си. Това прави мъжа по-зависим от половинката му за емоционална и психологическа подкрепа.

Дори и след раздялата, типичният мъж често изпитва болезнено силна нужда да потърси бившата си и да поплаче на рамото й.

Третата причина е, че често мъжът така и не успява да преодолее напълно раздялата, защото няма достатъчно добри механизми за справяне с емоциите. Жената умее да скърби, но и да анализира, да си извлече поуки и в крайна сметка ефективно да затвори страницата, да прости и да продължи напред. Този процес е свързан с предишната точка – женското ни умение да споделяме с приятелки и в това споделяне да намираме по-голяма яснота и трайно успокоение.

Още по темата:
За какво тъгуват мъжете от всяка зодия след раздялата

Мъжете тъгуват по друг начин. Те се затварят в себе си и търсят занимания, с които да се разсейват от емоциите си, в това число спорт, обиколки по баровете, понякога и безразборен секс. С това обаче в душата им не става по-малко заплетено, защото проблемът само се изтласква, а не се изяснява и преодолява. Така много от тях си остават с недоизживяни и объркани чувства към бишите си. 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс22 ЯНУАРИ 2020

Как Instagram ни пречи да открием любовта

Instagram дисморфията може би е причината защо сме нещастни и самотни

Връзки & секс13 ЯНУАРИ 2020

Прочетете това, ако не можете да преживеете бившия си

Две са токсичните мисли, които след раздяла могат да се загнездят в съзнанието ви и да ви попречат да се излекувате от болката

Beauty новини10 ЯНУАРИ 2020

С времето всяка връзка става нещастна, ако ги няма тези 4 неща

Фазата на розовите очила в началото на всяко влюбване е свързана с толкова прекрасни чувства. Но ако искаме дългосрочна хармония, трябва да бъдем реалисти и да знаем това: