Имаш ли си тип по отношение на мъжете?

И въобще съществуват ли конкретни типове мъже, които ни привличат повече от други?

“Не е моят тип”, казваме ние, но съществува ли нещо като определен тип хора, които ни привличат повече от други? Психолозите потърсиха отговора.

Да, повечето от нас имаме изисквания по отношение на външния вид на човека до нас. Но значи ли това, че имаме точно определен тип, който единствено е подходящ за нас?

Според проучванията не е точно така. Оказва се, че критериите ни се променят в течение на времето. До тук това не учуди никого, разбира се, че с времето искаме различни неща и приоритети ни се изменят. Но изследването показа и че това важи за съвсем краткосрочен план – буквално в една минута може да харесваме някого и в следващата – да не ни се струва така привлекателен. Това се дължи на обкръжението ни и ситуацията, в която сме поставени.

Психолозите от Университета в Сидни доказаха това като събраха група жени, които трябваше да оценят в рамките на няколко секунди редица мъже по снимките им, за да определят дали съвпадат с техния “тип”. Това, което не знаеха участниците в изследването беше, че няколко пъти снимките на мъжете се повтаряли и те отговаряли различно.

Например снимката на мъж А бива показана след серия от снимки на мъже, които изследваното лице одобрява. В следствие от това мъж А получава също одобрение. По-късно снимката му се появява отново, но след като жената е отхвърлила няколко други мъже и мъж А вече не е привлекателен за нея.

Това се дължи на измама, която мозъкът ни понякога прави. За да си спести време от анализиране на всеки детайл постоянно, съзнанието ни обобщава образите. Например, ако погледнем в една секунда към чаша, вторият път като обърнем погледа си към нея, мозъкът ни не си прави труда да я анализира наново, а предполага, че тя не се е променила, дори и ако да кажем през това време се е появило петно върху нея.

По същия начин, ако гледаме няколко последователни снимки, без да осъзнаваме ги уеднаквяваме в съзнанието си.

Това се случва много често в приложения за запознанства като Тиндър например и затова този тип първи срещи се оказват не най-добрият вариант да открием половинката си.

Ето, че имаме още един довод да не съдим хората по външния вид… поне не от първия поглед.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс23 АВГУСТ 2019

11 неща, по-болезнени от изневярата

Смятате ли, че това е най-лошото нещо, което може да се случи на връзката ви? Прочетете това и помислете пак.

Връзки & секс19 АВГУСТ 2019

Защо правим секс с много по-млади мъже?

Авторката на "Сексът и градът" Кандис Бушнел анализира този съвременен феномен, за да даде някои интересни отговори

Връзки & секс16 АВГУСТ 2019

Любов от пръв поглед, има ли такова нещо наистина?

И доколко трябва да вярваме на историите тип "Ромео и Жулиета"

Връзки & секс14 АВГУСТ 2019

Секса след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?