Психология : Семейство09 СЕПТЕМВРИ 2015

Защо режимът е толкова важен за ученика

Тази статия ще помогне на вас и детето ви да преминете през учебната година с по-малко стрес

В училище е трудно за всички – деца, родители, учители.

Защо? Възможно ли е по някакъв начин да се сведат до минимум вредите върху здравето и психиката?

За първокласника, макар и добре подготвен за училище, първите 2 до 4 седмици са период на сложна адаптация. Започва коренна промяна в живота на детето. Сменя се всичко: дневният режим, взаимоотношенията с хората, появяват се нови потребности и нови задължения и най-важното – друг вид дейност. Колкото и да се е занимавало детето преди училище, при всички случаи не е било системно на 4-5 урока, които изискват ежедневно, интензивно, емоционално, интелектуално и физическо натоварване. 

Дълго седене в неподвижна поза е много по-трудно от каквото и да е било друго движение. Организмът на детето трябва да се приспособи към много едновременно протичащи промени, психолозите наричат това време “физиологични бури”.

Трудно е не само за първокласниците. Децата, които започват средното си образование, също принципно променят режима на учене. Трябва да свикнат с повече учители, съответно повече изисквания към тях, повече различни характери, по-натоварена програма. Даже и при възрастни хора това би предизвикало стрес. Освен това, възрастта между 10-12 години е и началото на пубертета. Сериозни ендокринни промени, произтичащи по това време, могат да намалят вниманието, работоспособността, паметта. 

Затова в края на първото полугодие в пети клас, както и в първи, при децата често възникват нервни разстройства. Започват да не спят добре, могат да станат агресивни, раздразнителни или обратно – вяли и подтиснати. При някои се появява заекване, тревожност, загуба на апетит. Трябва да сте много внимателни към промяна на състоянието на детето. В подобно положение се намират и учениците в горните класове – под постоянен натиск от времето, необходимо да се подготвят за прием във висше учебно заведение.
Как да помогнем на детето?

Съветите са на лице, но не се спазват, защото изглеждат елементарни. Преди всичко – режим. Родителите се мръщят, когато става дума за необходимостта от режим. В действителност, рационалния режим наистина помага на детето да преодолее периода на адаптация и да се чувства нормално в процеса на занятията, а защо не и по-късно (сложните периоди в края на декември и февруари, когато напрежението расте, а силите се топят).

Режимът включва пълноценен сън.
За съжаление, много деца не спят достатъчно, да не говорим за гимназистите. Децата от 1 до 4-ти клас трябва да спят поне 10-11 часа, от 5 до 8 клас – не по-малко от 8 часа. Все повече се съкращава времето за разходка – около 29 минути, а трябва да бъде около 2,5-3 часа. Много родители казват: “Ходи 3 седмици на училище и се разболя.” Това е от натрупан стрес и липса на разходки.

Третото е режим на хранене.
Голяма част от децата не закусват или ако закусват – ядат студена храна, не се хранят добре в училище (даже и там да се предлага топла закуска), почти не обядват, но пък винаги имат обилна вечеря. Детето трябва да се храни поне 4 пъти, с топла закуска и не бива да яде преди сън. То се нуждае от много плодове и зеленчуци.

Смятайте часовете
Трябва да се обърне внимание на количеството допълнителни занятия. Не бива да ангажирате детето в първи клас с допълнителни уроци по спорт, музика и т.н. Най-добре е да изчакате втори клас. Повече от две допълнителни занимания (например музика и чужд език или плуване или рисуване) са невъзможни да се поберат в режима на детето. Родителите, които искат повече е добре да вземат лист хартия и да смятат: 5 часа училище, 1,5 часа храна и лична хигиена, ½ час за игра и 2 часа за уроци. За път до училище и целия останал ден, остава само 3,5 часа! А не сме сложили нито телевизор, компютър, общуване в къщи.

М. Безруких

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство13 АПРИЛ 2019

Нещата, които бременните мразят да чуват

"Поспи си сега, че после ще забравиш какво е спане" и още реплики от категорията остра липса на такт

Семейство26 МАРТ 2019

Хилари Дъф сподели видео от домашното раждане

Дъф избра да роди второто си дете у дома, подкрепяна от най-близките си

Семейство22 МАРТ 2019

19 последни дни с моя баща

Фотографът Джош Нойфелд публикува един личен фото разказ, който ще извика сълзи в очите ви

Семейство17 МАРТ 2019

Когато детето изпитва търпението ти...

Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?